Liselere Giriş Sınavı yarın saat 9.30’da başlıyor. 3 yanlışın bir doğruyu götüreceği sınavda küçük hatalar yüzünden büyük puanlar kaybetmemek için önce kaygı ve stresi yenmek gerekiyor.
Sınavda süreyi iyi kullanmak, soruları doğru okumak, soru köklerine dikkat etmek, işlemleri yazarak çözmek hata yapma ihtimalini en aza indiriyor
İki oturumdan oluşan Sözel Alan’da 50, Sayısal Alan’da 40 olmak üzere toplam 90 sorunun yer aldığı sınavda hedefe ulaşmak için adayların kaygı ve stresten uzak, yüksek motivasyonla soruları çözmesi önemli. Öyle ki pek çok öğrenci sınavda yaptığı küçük hatalar nedeniyle en kolay soruları bile çözemiyor.
Süreyi iyi kullanamamak, soruları iyi okumamak, soru köklerine dikkat etmemek, işlemleri kafadan yapmak, önyargılı olmak, kaydırma yapmak bu hatalardan birkaçı.
Soru köklerini iyi okuyun
- Önce soru kökünü okuyun ve sizden ne istenildiğini anlamaya odaklanın. Sonra soruda verilen bilgiyi okuyup, ardından soru kökünü gözden geçirin.
- Etkin bir zaman yönetimi stratejiniz olsun. Sınava hangi test türünden başlayacağınızın ve nasıl bir sıralamayla devam edeceğinizin kararını önceden verin.
- Cevabından emin olmadığınız soruları boş bırakın. Tüm test bittikten sonra zaman artarsa soruyu en baştan değerlendirip çözmek (turlama tekniği) en iyi yöntem.
- Emin olmadıkça daha önce verdiğiniz cevabı değiştirmeyin.
- Soru çözümünü kitapçığınızdaki sırayla yapın. Cevabını bulduğunuz soruları aynı anda cevap kâğıdına işaretleyin.
- Sınav sonrasında, çözülemeyen, zorlanılan soruların çözümlerini öğrenin, eksiklerinizi kapatın. Turlama tekniği, konsantrasyon üst düzeyde olacağından burada da en iyi yöntem.
- Sınav sırasında ise kendini dış ortamdan soyutlamak, soruları doğru okumak, özgüvenli ve sakin olmak gerekiyor.
15 dakika sonra gelen giremeyecek
Sınav başladıktan itibaren ilk 15 dakika içerisinde gelenler sınava alınacak, sonrasında gelenler ise alınmayacak. Sınavda öğrencilerin kalem, kalemtıraş ve silgi dışında herhangi bir eşya bulundurması yasak
Milliyet