Son 10 yıldır, sürekli yükselme eğrisi gösteren atmosferdeki karbondioksit emisyonu, 1 aylık dönemde insanlığın ortaya çıkışından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı.
Uzmanlar “Yaşamın devamı için 2030 yılına kadar atmosfere salınan karbon emisyonunun yarıya indirilmesi lazım” diyor...
Dr.Hasan Bayram, konuya ilişkin olarak şu bilgileri verdi:
“Geri dönülemez seviyeye sadece 12 yıl kaldı. Eğer önlem alınmazsa bugün doğan çocuklar ortaokula geldiklerinde kaçışı olmayan hadiselerle yüzleşecekler. Son yıllarda sera gazı emisyonlarında yüzde 140’lık artış söz konusu. Gerek ulusal gerekse küresel düzeyde ulaşılan veriler, insan uygarlığının kelimenin tam anlamıyla kıyamete sürüklendiğine işaret ediyor. Türkiye’de 2018 yılı ortalama sıcaklığı 15.4 derece olarak ölçüldü. 2017’deki ortalama sıcaklık 14.2 dereceydi. Sadece son bir yıl içerisinde 1.2 derece artış bile, doğrudan insan sağlığı ve ekolojik denge üzerinde olumsuz etki yapar.
2018’in ulusal ortalama sıcaklık seviyesi, 1980-2010 dönemi ortalamasına göre 1.9 derece daha yüksek. 2018 yılında meteorolojik afetlerin en sık yaşandığı kentler Antalya, Balıkesir, Kahramanmaraş, Mersin, Ordu ve Şanlıurfa oldu. Özellikle Antalya başta olmak üzere Akdeniz’i etkisine alan tropik benzeri fırtınalar dikkat çekici. Doğal afetlerin ilk üç sırası, yüzde 39 sel, yüzde 28 fırtına ve yüzde 16 dolu olarak sıralandı.
Global seferberlik ilan edilerek enerji kaybını önleyen, enerji verimliliği ve tasarrufunu önceleyen, tümüyle yenilenebilir ve karbonsuz bir enerji sistemi devreye sokulmalı. Bu sağlıksız havadan özelikle çocuklar, yaşlılar, yoksullar ve hastalar daha çok etkileniyor.”
Milliyet