logo

İnternetteki ayak izlerinizden haberdar mısınız?

Türkiye'de nüfusun yüzde 63'ünü oluşturan 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı, günde internette ortalama 7 saat geçirirken, 2 saat 46 dakikasını da sosyal medyada harcıyor. İnternette, sosyal medyada zaman geçirirken aynı zamanda dijital ayak izinizi bırakarak, kişiliğiniz hakkında da ipuçları verdiğinizin farkında mısınız?

Dijital ayak izi ya da diğer bir adıyla 'digital footprint', dijital medyadaki faaliyetlerinizin bir veri olarak izlenmesi anlamına geliyor. Kısacası internete bıraktığınız tüm kişisel verilerin toplamı, dijital ayak izi oluyor. Bugün internette her hareket izleniyor ve elde edilen bilgiler izlenerek dijital profil oluşturuluyor. Bu dijital profil, işe alım süreçlerinden, vize alımına kadar hayatın her aşamasında karşınıza çıkıyor.

Nabat Garakhanova, son dönemde işe alımlarda işverenlerin kişilerin sosyal medyalarını mercek altına aldıklarını belirtirken, yakın zamanda sosyal medyadaki paylaşımların seyahat özgürlüğüne bile engel olabileceğine dikkat çekiyor.

Garakhanova, "Dijital ayak iziniz, Amerika'nın vize için başvuranlardan sosyal medya hesap bilgilerini ve e-postalarını istemesi, çok yeni ve güncel bir uygulama bilmeden oluşturduğunuz dijital profiliniz seyahat hakkınızın kısıtlanmasına yol açabilir. Ya da Çin hükümetinin 2020'de devreye almayı planladığı sosyal kredi notu uygulamasında olduğu gibi bazı temel hak ve özgürlüklerinizin kısıtlanmasına bile sebep olabilir" dedi.

İnsan kaynakları uzmanlarının adayların sosyal medya profillerini inceleyerek işe alımları gerçekleştirdiklerini belirten Garakhanova, internete giren herkesin paylaşımlarını iyi analiz edip, zararlı olacak içerikleri üretmemeyi öğrenmesini tavsiye etti. Garakhanova, "Sosyal medya mecralarındaki gizlilik ayarlarınızı mutlaka gözden geçirin. Emin olmadığınız hiçbir uygulamaya onay vermeyin" diye konuştu.

Sabah