Sigaraya göre ‘daha az zararlı’ olduğu iddia edilen elektronik sigaraların zararlarıyla ilgili her gün yeni bilgiler literatüre ekleniyor. Her yeni bilgi, e-sigaraların da diğer eski ve yeni tütün ve nikotin ürünleri gibi bağımlılık yaptığını, ölümlere yol açtığını doğruluyor.
Konuyla ilgili uzmanları görüşleri şöyle:
Dr. Elif Dağlı; "E-sigara, klasik sigara içimini azaltmaz ya da bıraktırmaz. Araştırmalara göre, e-sigara kullananların yüzde 79’u klasik sigara içmeye de devam ediyor. E-sigara içicilerinde felç riski yüzde 70, kalp krizi riski yüzde 60, koroner arter hastalığı riski yüzde 40 daha yüksek. E-sigaranın içinde bulunan propilen glikol ve gliserol ısınıp buharlaştığında kanserojen maddeler açığa çıkarır. Bu iki madde ayrıca iltihap yapıcı. Aroma ve tatlandırıcıları da kendi aralarında kimyasal etkileşime girerek farklı kimyasallara dönüşerek, damarları döşeyen hücrelerde hasara neden oluyor. Buharı akciğeri koruyan makrofaj hücrelerinin çalışmasını bozuyor ve organı türlü hastalığa açık hale getiriyor. E-sigaralarda bulunan lityum pillerinin patlaması yüz, göz, ağız ve çene yaralanmalarına neden oluyor." dedi.
Dr. Aslı Görek Dilektaşlı; "E-sigaralar içerisinde sıvılaştırılmış nikotinin yanı sıra sağlığa zararlı olduğu bilinen çok sayıda kimyasal madde var. Yaklaşık 7000 çeşit aroma, özellikle henüz başlamayan gençler için cazibe artıcı olarak ekleniyor. Zararsız olduğu ileri sürülen bu aromaların, hücre kültürü deneylerinde öldürücü olduğu kanıtlandı." açıklamasında bulundu.
Mustafa Çetiner ise "E-sigaraları savunmak, sigara yandaşlığının ta kendisi. ABD’de 96 bin kişiyle yapılan bir araştırma, e-sigara kullananlarda (yaş ortalaması 33) kalp krizi geçirme riskinin, içmeyenlere göre (yaş ortalaması 40) yüzde 56 daha yüksek olduğunu ortaya koydu." dedi.
Hürriyet