Çocuk ailesinde ne görürse onu yapar. 0-2 yaş arası çocuklara televizyon izlettirilmemeli. Bu süreç aile ve arkadaşlarla oyunlarla, aktivitelerle geçirilmelidir.
Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz, uyaran eksikliği ile otizm arasındaki benzerlikleri anlattı… Günümüzde 24 çocukta bir görülen duyusal olgunlaşmamanın neden olduğu 'uyaran eksikliği' artarak ilerliyor. Şehir hayatı, teknoloji, yediğimiz gıdalar, soluduğumuz hava, anne-babanın çalışması, bakıcıların yetersizliği, ebeveynlik becerilerinin zayıf olması, asosyal yaşam gibi birçok neden bu sorunun artmasına neden oluyor.
12 Yaşından önce telefon yok
Eskiden oynanan sokak oyunları, yapılan ev ziyaretleri, yenilen doğal gıdalar ve daha içiçe samimi aile ilişkilerinin yerini bilgisayar oyunları, daha bireysel hayatlar ve ambalajlı ürünler aldığı için gelişimin de doğal sektesinden kayması kadar doğal bir sonuç olamazdı.
Televizyon, tablet ve telefon kullanımına yönelik dikkat edilmesi gerekenler şöyle:
0-2 yaş arası çocuklara televizyon izlettirilmemeli. Bu süreç bol bol etkileşim, deneyimsel yaşantıların olduğu aktivitelerle geçmelidir.
2-4 yaş arasındaki çocuğunuzun gün içinde 30 dakikadan fazla olmayacak şekilde (günde 2 defa 15'er dakika), 4-7 yaş arası gün içi toplam 1 saatten fazla olmayacak şekilde televizyon izlemesine müsaade edilebilir.
Çocukların Medya Kullanım Alışkanlıkları Araştırması'nın sonuçlarına bakıldığında, Türkiye'de bir çocuk, ortalama olarak günlük 2 saat 39 dakika cep telefonu ile zaman geçiriyor.
Bir çocuğun tablet edinme yaşı 5-6 yaş aralığı olabilir. Telefon kullanımı için ise aslında ideal yaş 12-13 dür. Ancak maalesef Türkiye de bu yaş 9'a düştü.
Sabah