logo

Neden yorgun hissederiz?

Araştırmalar, yorgun hissetmenizin altında yatan birçok sebep olabileceğini söylüyor. Strese maruz kalmak, uykusuzluk, yoğun çalışma hayatı, motivasyon kaybı, yetersiz ve dengesiz beslenme gibi faktörler, bireylerin yaşam kalitesini etkiliyor.

Bunlara ek olarak yorgunluk hissi, çeşitli vitamin ve mineral eksikliklerinden de kaynaklanıyor olabilir.

Demir eksikliği

Demir eksikliği anemisi, vücutta birtakım sebeplerden ötürü yeterli miktarda demir bulunmadığında ortaya çıkar.

Demir seviyelerinizi artırmak içinse beslenme düzeninde kurubaklagillere, pekmeze, kuru meyvelere, yağlı tohumlara, yumurta ve kırmızı ete yer verebilirsiniz.

B12 vitamini eksikliği

Yorgunluğunuzun bir başka sebebi de, B12 vitamini eksikliği olabilir. Vücudunuzun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmek için yeterli B12 vitaminine ihtiyacı vardır.
Eksikliği, yeterli ve doğru besin öğesi alamadığınızda ve sindirim sisteminde yaşanan sorunlara bağlı olarak görülebilir. Ciddi eksikliğindeyse, yorgunluğa ek olarak unutkanlık, hafıza kaybı ve demans gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Hayvansal kaynaklı besinler olan kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer, deniz ürünleri, süt, yumurta, yoğurt ve peynirde bulunur. B12 seviyesini yükseltmek içinse takviye alabilir veya hayvansal ürünlerin tüketimini artırabilirsiniz.

D vitamini eksikliği

Güneş ışınlarına maruz kalmamak, kapalı alanda çalışmak ve D vitamini bakımından yetersiz beslenmek, D vitamini eksikliğine sebep olabiliyor. Bu durum, yorgun hissetmenizin altında yatan sebeplerden biri olabilir. D vitamini güneş ışığı sayesinde deride üretiliyor yani en iyi kaynağını güneş ışınları olarak düşünebilirsiniz.
Bunların yanında az sayıda besin D vitamini içerir. Yağlı balık etleri (somon, ton balığı ve uskumru gibi) en iyi kaynakları arasındadır.

Bu sebeple güneş ışınlarından daha çok yararlanmaya ve eksiklik, yetersizlik durumlarındaysa hekim kontrolünde takviye almaya özen gösterin.

Milliyet