logo

Karne nasıl değerlendirilmeli?

2019-2020 Eğitim-Öğretim yılının ilk yarısı tamamlanırken milyonlarca öğrenci karnelerini aldı. Öğrenciler, 31 Ocak'a kadar tatil yapacak. Uzmanlar bu dönemi en verimli şeklide değerlendirmek için velilere büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi.

Son yıllarda kendini hayatın merkezinde hisseden çocuk ve çocuğunu anlamaya odaklanan bir ebeveyn profili oluştuğunu ve iletişim problemleri olduğunu söyleyen Psikolog Hande Kızılöz Uluca, aile içi çatışmaya neden olma noktasına gelen 'tablet' alışkanlığının bir kenara bırakılarak doğru iletişim için ailelere "birlikte vakit geçirilmesi gerektiği" tavsiyesinde bulundu.

‘Karne yol gösterici’

Karnenin, eğitim sürecinin öğrenciye bilişsel, duyuşsal ve psikomotor özellikler bakımından neyi ne kadar kazandırdığını gösteren önemli bir araç olduğunu kaydeden Yelkin Diker Coşkun, “Karne akademik gelişimi desteklemede önemli bir yol gösterici olarak da görülür. Karne öğrencinin hem kendisi hem de ailesi için bir öz değerlendirme yapmasına ve gerekiyorsa öğrencinin onayıyla ders çalışma alışkanlıklarında düzenlemeler yapılmasına yardımcı olabilir” yorumunda bulunuyor.

Karnenin öğrenci gelişimini desteklemede kullanılacak araçlardan yalnızca biri olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Coşkun, “Karne öğrencinin dönemlik değerlendirilmesidir. Karne başarısıyla çocukların kişiliklerinin değerlendirilmesi, etiketlenmesi yanlış. Öğrenme durumsaldır ve aile tutumu, öğretmen, sınıf ortamı, araç gereç vb. pek çok etmenden etkilenir. Karne aslında bu bütünün bir değerlendirmesinin sonucudur” diyor.

Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ilgın Başaran, çocuğun zamanını iyi değerlendirebilmesi için ailelerin tatili nasıl geçireceklerini önceden planlaması gerektiğini belirtiyor: “Ailecek yürüyüş yapmak, etkinliklere katılmak, aile ziyareti gibi aktivitelerle de mutlu bir tatil geçirebilmek mümkün.”

Sabah, Milliyet