Türkiye’de yılda gönderilen 25 milyar adetlik ticari kısa mesajın ‘Merkezi İleti Yönetim Sistemi’ne (IYS)’ geçilmesi sonrasında azalması bekleniyor. Bugüne kadar gönderilen ticari iletilerin sadece yüzde 8’ine ret bildirimi verildiği de belirtiliyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Serap Günal, “Yüzde 8 ret bildirimi oranı, 2 milyar SMS yapıyor. Bu ret bildiriminden 2 milyar SMS’in istenmeyen SMS olduğunu anlıyoruz. Geriye kalan 23 milyar SMS’le ilgili herhangi bir işlem yapılmıyor. 23 milyar arasında da izinli olmayan mutlaka vardır. Ancak kullanıcılar herhangi bir işlem yapmadığı için çıkarımda bulunamıyoruz” dedi.
Kişisel Verilerin Koruması Kanunu’nun (KVKK) yürürlüğe girmesinden bir yıl önce yayınlanan Elektronik Ticaret Kanunu nedeniyle firmaların aldıkları izinleri çoğunlukla kullanmaya devam ettiğini dile getiren Günal, KVKK ile bilincin arttığını, kanunun cezai yaptırımları sayesinde bu oranın azaldığını vurguladı.
Günal, bireylerin kendilerine izin almadan gönderilen ticari iletilerle ilgili olarak yapabileceklerinin bulunduğunu da dile getirerek, ileti içerisinde iletişim bilgisi, Mersis numarası, ret bildirim seçeneği sunulmaması ya da bunun uygulanmamasına karşı bakanlık web sitesinden ya da e-devlet üzerinden şikayette bulunulabildiğini kaydetti.
"Fatura ve abonelik için onay gerekmiyor"
Açıklama yapan bir başka isim, İlker Taner de, ‘istenmeyen mesaj’ olarak tanımlanan mesajların birer ticari elektronik ileti olduğunu belirterek, “Hizmet sağlayıcıların reklam amaçlı iletileri gönderebilmek için alıcıdan yani vatandaştan onay alması gerekmektedir. Devam eden abonelik, üyelik durumu, tahsilat, borç hatırlatma, satın alma tahsilat gibi durumlara ilişkin bilgilendirme içeren iletiler için onay alınmasına gerek yoktur. Vatandaşlar vermiş oldukları ticari elektronik gönderilmesi onayını istedikleri zaman hiçbir gerekçe göstermeksizin reddedebilir.
Milliyet