20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Astım Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Günde 3-4 saat televizyon izleyenler dikkat!
Hareketsiz yaşam tarzı akciğer gelişimini engelliyor, televizyon karşısında 3-4 saat zaman geçirmek, astım ve alerjik hastalıklara neden oluyor.

Nemli şehirlerde alerji ve KOAH yaygın
Türk Toraks, Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji, Akciğer Hastaları Dayanışma Dernekleri ile İstanbul Eczacı Odası uzmanları astım hastalarını bilgilendirmek için bir toplantı düzenledi.

Peluş oyuncaklar astımı tetikliyor
Dr. Akif Başaran, astımın, çocukluk çağında genellikle alerji ile beraber seyrettiğini ifade etti. Yaklaşık 10 tane astım olan çocuğun 9'unda alerji beklediklerini söyleyen Başaran, en çok alerji yapan etkenin ev tozu akarı olduğunu dile getirdi.

Astımlıların çoğu sigara içenler ve obezler
Denizli Devlet Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Esma Öztürk, astımlıların ağırlığının sigara içenler ve obezlerden oluştuğunu, görülme sıklığının da giderek arttığını söyledi.

Kar gitti, kirli hava geldi
Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, yoğun kar yağışından sonra yılın en kirli havasını solumaya başladığımızı söyledi. Astım, bronşit, KOAH gibi risk gruplarının dikkatli olması gerektiğini ifade eden Şen, ayrıca ay sonu için yeni bir kar uyarısı yaptı. Söz konusu hava kirliliğinin sabah ve akşam saatlerinde çok tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten Şen sözlerine şöyle devam etti:

Bu ürünleri çocuklara yedirmeyin!
Fast food ve kakaolu ürünler çocuklarda astımı artırıyor. Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak Nuhoğlu, yapılan çalışmaların, haftada bir veya daha fazla hamburger tüketen çocuklarda astım riskini belirgin biçimde artırdığını gösterdiğini kaydetti.

Obezite ve sigara astım kontrolünü zorlaştırıyor
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Şahin, "Araştırmalar, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığını göstermiştir" dedi.

Hastalıklar da maliyeti de korkutuyor
Herhangi bir hastalığa yakalanmadan önce onunla savaşılması hem zaman, hem de maddi kaybı önleyebiliyorken, bazı hastalıkların maliyetinin çok yüksek olması büyük maddi kayıplara neden olabiliyor.

Modern kent yaşamı astım ve alerjiyi besliyor
Günlük kent yaşamının adeta kaçınılmaz unsurları haline gelmiş faktörlerin, astım ve alerjik hastalıkların gelişmesine, artmasına ve tetiklenmesine neden olabildiği bildirildi.

Brokoli astıma iyi geliyor
Avustralyalı bilim insanlarının araştırması, günde bir ya da iki parça brokoli, lahana ve brüksel lahanasının astım ve akciğer hasarının tedavisinde etkili olabileceğini gösterdi

Astım krizleri reflüyü tetikliyor
Uz. Dr. İlkay Keskinel "5 Mayıs Dünya Astım Günü” dolayısıyla astım hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Keskinel, "Genetik olarak yatkınlık varsa çevresel faktörlerin de etkisi ile astım krizleri ortaya çıkar."

Astımın Türkiye'ye maliyeti 9 milyar lirayı aştı
Ankara'daki 4 üniversiteden öğretim üyelerinin ortak araştırması, astımın sosyal güvenlik sistemine yıllık maliyetinin 9 milyar lirayı aştığını ortaya koydu.

Hamilelikte içilen sigara, torunları bile astım yapıyor!
İsveç'in Umea Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, hamileyken sigara içen kadınların çocuklarının astım olma riskinin yüzde 22 olduğunu ortaya çıkardı.

Buhar makinelerinde 'Astım' riski
Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. İlknur Bostancı, buhar makinelerinin uzun süreli kullanılması durumunda çocuklarda nefes darlığı yaşanabileceğini söyledi.

Astım araştırmasından ilginç sonuçlar...
1400 kişi üzerinde araştırma yapıldı ve Türkiye'nin astım haritası çıkarıldı. Çalışmanın sonuçları ise dikkat çekici. Astım hastalığı en çok kadınları vuruyor, obezite sorunu olanlar da risk altında.