20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Buğday Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Üretici buğdayda prim hariç 665-680 lira fiyat bekliyor
Mayıs sonunda hasadın başlamasıyla buğday fiyatlarında kısmen düşüş yaşanınca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak mahsulleri Ofisi’ni (TMO) devreye sokma kararı aldı.

Gıdada güneş yanığı!
Gıda krizi söylentileri yeniden gündemde.Özellikle mısır , buğday ve soyada kontrat fiyatlarındaki artış kontrol edilemiyor.

TMO'nun buğday alımı 1 milyara gidiyor
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 29 Temmuz itibarıyla yaptığı alımlar toplamı, geçen yılın tamamındaki alımlarının yüzde 50 fazlasına ulaştı.

Buğday alım fiyatları açıklandı
Buğdayda 2013 müdahale alım fiyatları açıklandı. Alım fiyatları, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına 720 lira, makarnalık buğday için 765 lira olarak belirlendi

Ekmek özüne dönüyor
Katkısız ekmek dönemi 1 Temmuz'da başlıyor. 17 katkı maddesinden arınacak ekmek üretiminde buğday unu, maya, tuz ve su dışında hiçbir şey kullanılamayacak.

“Mısıra ihtiyacımız yok, ineklere buğday yediriyoruz”
Biyogüvenlik Kurulu’na ithalat izni alınması için sunulan 6 genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) mısır çeşidine bilim kurulunun olumsuz rapor vermesinin ardından yeniden alevlenen GDO tartışması yemcileri de tedirgin etti.

Kuraklık vurdu buğday kurudu
Susuz geçen kış, barajlarda su seviyesini düşürürken, çiftçinin gözü de yağışlara çevrildi. Buğday ekim alanlarında tohumlar kurudu, birçok yerde buğday filiz vermedi. Buğdayın kurtulması için yağmur değil, kar gerekiyor. Tarım Bakanlığı ise ilkbahar aylarına kadar yağışları izleyerek tarımsal kuraklık riski olup olmadığına bakacak.

FAO’ya göre hububat bu yıl bereketli olacak
Buğday, mısır, pirinç ve soya fasulyesinde bu yıl yüzde 15’e varan üretim artışı bekleyen FAO, ne dünyanın bazı yerlerindeki kuraklığı ne de Ukrayna’daki karışıklığı tehdit sayıyor.

Buğdayda rekolte kaybı, ekmekte tehlike!
Türkiye’de kurak geçen kış döneminin ilk sıkıntısı ortaya çıktı. Buğday kuraklık ve dondan en çok etkilenen ürünler arasında yer alırken, bazı bölgelerde rekolte kaybı yüzde 50’yi aştı.

Kuraklık hasadı öne çekti arpada rekolte yarıya inecek
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuru tarım yapan çiftçiler, yılın ilk mahsülü arpada umduğunu bulamadı. Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Öztürkmen: “Bu sezon arpa veriminin yarı yarıya düşeceğini tahmin ediyoruz”

Buğday rekoltesinde yüzde 25 düşüş
Ulusal Hububat Konseyi’nin ‘Buğday Raporu’na göre 22 milyon ton olan üretim 17.3 milyon tona düşecek. Buğdayda kuraklık krizi yaşanıyor. Geçen yıl 22 milyon tonla rekor üretime ulaşan buğdayın bu yıl 17.3 milyon tona gerilemesi bekleniyor.

Buğdayda ithalat tartışması
Kuraklık nedeniyle rekolte düşüşü beklenen buğdayda şimdi de ithalat tartışması yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 1. tahmini istatistiklerinde tahıl ürünlerinin yüzde 10.1 azalacağını açıklaması spekülatörleri harekete geçirdi. İthalat ve zam söylentileri üreticileri tedirgin etti.

Buğdayı dolu vurdu, ayçiçeği strese girdi
Kayısı ve fındıkta yüzde 50 rekolte kaybına neden olan dondan sonra, bu kez de aşırı yağış ve dolu nedeniyle birçok ilde buğday, ayçiçeği, pancar tarlaları ile meyve ve sebze bahçeleri hasar gördü.

Doğal afetlerin tarıma faturası ağır olacak
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından hazırlanarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Başbakanlığa sunulan rapora göre, son dönemde etkili olan tabii afetlerin oluşturduğu zararın, illere göre değişiklik göstermekle birlikte, fındık, kayısı, elma, çay ve kivide yüzde 20 ila yüzde 100, buğdayda ise yüzde 10 ila yüzde 50 arasında olması öngörülüyor

'Buğdayda kaliteyi artırmak gerekiyor'
Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Zeydan, Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak kadar buğday ürettiğini, ancak kalite sorunu yaşandığı için ithalatın ekonomiye zarar verdiğini söyledi.