20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Kalp krizi Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Rüzgara karşı yürümek kalp krizini tetikliyor!
Kalp damar hastalıklarına yakalanma riski olan kişiler ve hastalar, kış mevsiminde yaşam alışkanlıklarına daha fazla dikkat etmeli. Ülkemizde yaklaşık 3.5 milyon kalp hastası bulunuyor ve bu sayıya her yıl 240 bin kişi ekleniyor. Yine her yıl önlenebilir kalp ve damar hastalıkları nedeniyle 205 bin kişi hayatını kaybediyor.

Kalp krizi riskini azaltmak için spor yapın
Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Ahmet Lütfü Orhan, yüksek tansiyon, yüksek kolestrol ve sigaranın kalp krizini tetiklediğini söyledi. Doç. Dr. Orhan, kalp krizine maruz kalmamak için sigaradan uzak durulması gerektiğin söyledi. Egzersiz yapılmasını tavsiye etti.

İş stresi, kalp krizi riskini artırıyor
"Lancet" dergisinde yayımlanan araştırmada, yaklaşık 200 bin kişinin katılımıyla diğer Avrupa ülkelerinde yapılan 13 çalışmayı analiz eden bilim adamları, aşırı iş yükü ve zaman yetersizliğinin neden olduğu stresin kalp krizi gibi koroner kalp hastalığı riskini yüzde 23 oranında artırdığını belirledi.

Kalp krizi gençlerde daha ölümcül
Kalp krizinin genç insanlarda daha tehlikeli sonuçlar doğurduğunu söyleyen Uzman Doktor Aykut Demirkıran, yaşlılarda ana damar tıkanınca yan damarların devreye girdiğini ancak gençlerde yan damarlar gelişimini tamamlamadığı için kalp krizinin öldürücü olduğunu belirtti.

Yılda 100 bin kişi kalbine yeniliyor!
Kalp Haftası kapsamında Türkiye’nin kalp sağlığını masaya yatıran uzmanlara göre Türkiye’nin kalbi tekliyor. Kalp sağlığına dikkat edilmediği takdirde yılda 100 bin olan ölüm oranı gelecek yıllarda katlanarak artacak. Yapılması gerekenler ise basit; sağlıksız beslenme ve kilodan kaçınmak, spor yapmak...

Göğüs yanması ihmale gelmez
Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Saide Aytekin; sigara, hipertansiyon, kolesterol başta olmak üzere, şeker hastalığı, obezite, beslenme bozuklukları, insülin direnci, spor yapmama gibi nedenlerin kalp hastalıklarına davetiye çıkardığına dikkat çekiyor.

Kalp krizi nasıl anlaşılır?
Göğüs ağrısının her türlüsü bizi korkutur. Doğrusu da budur. Hafif bir göğüs ağrısı bile ciddi bir kalp krizinin ilk belirtisi olabilir. Kardiyologlar kalple ilişkili göğüs ağrılarını kalbin en değerli dokusunun, kalp kasının ‘feryadı’ olarak kabul ediyor.

Soğuk havalar kalp krizini tetikliyor
Uzmanlar, kış aylarının yaklaşmasıyla ortaya çıkan hastalıklara karşı vatandaşları uyardı. Soğuk havanın özellikle ani kalp ölümlerine yol açabileceğini belirten uzmanlar, yaşlıların ve kalp hastalarının soğuk havalarda kapalı ortamlarda vakit geçirmeleri gerektiğini söylüyor.

Hipertansiyon kalp krizine sebep olabilir
İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Hasan Tekşahin, hipertansiyonun başta kalp damar hastalıkları (kalp krizi, kalp yetmezliği, felç), böbrek hastalıkları (dünyada kronik böbrek hastalığının en sık nedenleri), görme bozukluğu, diyabet gelişiminde artış gibi ciddi ve ölümcül hastalıkların en önemli sebebi olduğunu söyledi.

Sigarayı azaltmak kalp krizi riskini azaltmıyor
Amerikan Kalp Derneği'nin yayın organında çıkan araştırma, 30 yıl boyunca 101 bin kadın üzerinde yapıldı. Araştırma, günde 1 sigara içmenin bile, kalp krizinden ölüm riskini 2 kat artırdığını gösterdi.

Soğuk havalarda kalbe dikkat
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Öztürk, soğuk havanın kalp krizini tetikleyebildiğini belirterek, soğuk nedeniyle kalp damarlarının büzüştüğünü söyledi.

Kışın kalp krizi riski artıyor
"Kronik akciğer ve bronşit hastalığı olanlar risk altındalar. Bu tür hastaların aşırı soğuklarda dışarı çıkmamalarını, çıkarlarsa da çok sıkı giyinmelerini ve göğüslerini iyi kapamalarını öneriyoruz"

Sıcak havalarda kalp krizine dikkat!
Uzmanlar yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bugünlerde kalp ve tansiyon hastalarını uyardı. "Doktor kontrolünde ilaçlarının miktarını azaltın. Aksi halde fevri hareketler ve heyecan gibi durumlarda ana organlarda oluşan kan yetersizliği ani ölümlere neden olabilir" dedi.

Kalp krizi riskinin arttığı saatler
Ani kalp krizine bağlı ölüm riski, biyolojik saate göre değişiyor. Ancak özellke sabah saatlerinde risk artıyor. Kalp ortalama dakikada 70, günde 100 bin ve yılda 40 milyon kez atıyor. Saatlerce, günlerce, yıllarca durmaksızın çalışan kalp, bütün vücuda kan pompalıyor. Kalp kolay kolay da yorulmuyor.

İşlenmiş kırmızı et tüketimi ölüm ve kalp krizi riskini artırıyor
Harvard Üniversitesi'nde 120 bin insan üzerinde yapılan, 30 yıldan fazla süren araştırmaya göre, salam, sosis ve jambon gibi işlenmiş kırmızı et tüketimi, özellikle kanser ve genç yaşta kalp krizi riskini yükseltiyor.