19 Cemaziyelevvel 1446 | 21 Kasım 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

TÜBİTAK Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Nadir madenler için özel enstitü
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı ‘Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü’ (NATEN) kuruldu.

TÜBİTAK yarışması için başvuru yağdı
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’na 11 bin 739’u kız ve 10 bin 277’si erkek olmak üzere 22 bin 16 öğrenci, 13 bin 940 proje başvurusunda bulundu.

Yerli otomobil için ‘B takımı’
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilin artık bir ‘babayiğitler projesi’ olduğunu belirterek, “Elektrikli olması planlanan yerli otomobilin Ar-Ge boyutunu büyük oranla TÜBİTAK önderliğinde yürütmek arzusundayız. Tasarım, dizayn ve mühendislik çalışmalarını TÜBİTAK ile özel sektör yapacak. Seri üretim noktasında belki bir, belki de birden çok firmanın olacağı bir yapı oluşturulacak.” dedi.

Pirince ‘zehirli’ su karışıyor!
Türkiye’nin pirinç üretiminde öne çıkan alanlarından biri olan Gönen Ovası’nı besleyen Gönen Çayı’nın çevresinde kurulan sanayi tesislerinin, çayı nasıl zehirlediğini TÜBİTAK raporladı.

TÜBİTAK kansere çare arıyor
TÜBİTAK, günümüzün en yaygın hastalıklarından olan obezite, diyabet, hipertansiyon, romatizma ve kanser tedavisinde kullanılacak yerli ilaç üretilmesi için harekete geçti. Bilimadamlarına çağrı yapan TÜBİTAK, yerli ilaç geliştirenlere 2.5 milyon liraya kadar destek sağlayacak.

Yerli otomobil ayda 50 TL harcayacak
Türkiye, otomobil üretiminde yönünü çevirdiği elektrikli modelde aşama kaydetti. Konfigürasyonu ve mimarisi tamamlanan, elektrikli otomobil ayda 50-100 TL'lik yakıt harcayacak.

541 Türk bilim insanı Türkiye’ye döndü
Son yıllarda faaliyetlerini yurtdışında sürdüren Türk bilim insanı ve araştırmacıların Türkiye’ye geri dönmesine verilen önem artarken, bu amaca yönelik uygulamaya konulan çeşitli destek programları da genişletildi. TÜBİTAK’tan edinilen bilgiye göre; ulusal ve uluslararası fonlar aracılığı ile bugüne kadar toplam 541 araştırmacı, Türkiye’ye döndü.

Gebze'ye seri üretimli çip fabrikası
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin ilk galyum nitrat temelli çip fabrikasından sonra, ilk büyük ölçekli seri üretim kapasitesine sahip silisyum temelli çip fabrikası için de çalışmaların başladığını söyledi.

Temel bilimlere iade-i itibar
YÖK, üniversitelerdeki temel bilimlerle ilgili bölümlere olan talebi artırmak için harekete geçti. Mezunlara kamuda iş garantisi, Ar-Ge destekleri sağlanacak. Çift ana dal imkanı verilecek, burs sayısı artırılacak. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yıllar içinde talebin oldukça düşmeye başladığı temel bilimlere iade-i itibar kazandıracak.

562 araştırmacı Türkiye'ye geri döndü
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) "Tersine Beyin Göçü Programı" kapsamında 8 yılda toplam 562 araştırmacı Türkiye'ye döndü

Temel bilimleri tercih eden öğrencilere 2 bin lira maaş
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üniversite sınavında ilk 5 bin içine girip temel bilimleri tercih eden öğrencilere aylık 2 bin lira burs verileceğini açıkladı. Işık, temel bilimleri tercih eden ikinci 5 bine de ayda bin 500 lira burs sağlayacaklarını duyurdu.

Harçlıklarıyla elektrikli otomobil ürettiler
Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi 7 arkadaş, bitirme projesi kapsamında, TÜBİTAK desteği ve cep harçlıklarıyla, "Fors" adını verdikleri elektrikli otomobil üretti.

Milli Gözetim Radarı’nda sona yaklaşıldı
Kuş sürülerine çare bulmak amacıyla Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK tarafından üretilen Milli Gözetim Radarı (MGR) sistemi çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Borla çalışan İHA'larda son aşamaya gelindi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, borla çalışan insansız hava araçları projesinin test aşamasında olduğunu ve kasım ayına kadar tamamlanacağını açıkladı. Alaboyun, borla çalışan insansız hava araçları (İHA) üzerinde çalışıldığını, yapılan testlerde havada kalma süresinin yüzde 60’a varan oranda artırıldığını söyledi.

TÜBİTAK MAM’da yerli kanser ilacı ve grip aşısı geliştirilecek
TÜBİTAK ve proje ortakları bünyesinde başlatılan, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi- MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nün “Milli Biyobenzer Kanser İlacı Geliştirilmesi ve Üretimi – BİOSİM” ve “Milli Pandemik Grip Aşısı – GRİPA” projelerinin açılış töreni TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde düzenlendi.