20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

sulama Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
2.9 milyon hektar arazi suya hasret
Türkiye’nin topraklarının yüzde 3.7’si, bir başka ifadeyle 2 milyon 890 bin hektarlık tarım alanı sulanmayı bekliyor. Bunun için yaklaşık 45 milyar dolarlık ilave yatırım gerekiyor. İnsanoğlu için vazgeçilmez olan su; günümüzde içme - kullanma, tarımsal faaliyetler, enerji üretimi ve sanayi suyu ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra sosyal ve ekonomik kalkınmada da olmazsa olmaz bir öneme sahip bulunuyor.

GAP’ta istihdam imkânı
GAP’ta yapılan turizm araştırmasında bölgedeki en büyük problemin “imaj sorunu” olduğu ortaya çıktı. Araştırmayla ilgili Kalkınma Bakanlığı’na sunum yapan uzmanlar, “Bölgeyi ‘GAP turizmi’ diye sunmayın. İl il turizm stratejisi belirleyin” tavsiyesinde bulundu.

Atık sular sulamada kullanılacak
Meteorolojik kuraklık yaşayan Türkiye'de bir ilk. Hollanda ile ortak geliştirilen projeyle evsel atık sular arıtılarak tarımda kullanılacak. İlk uygulama Afyonkarahisar'da başlıyor.

GAP 1 milyon hektar alana 'can suyu' olacak
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP'ın dünyanın en büyük kalkınma projelerinin başında geldiğini hatırlatarak, proje kapsamında önemli yatırımların bölgeye kazandırıldığını söyledi. Projenin temel ayaklarının başında sulamanın geldiğini belirterek bölgenin birçok ilinde altyapı çalışmalarının tamamlanarak üstyapı hizmetlerine geçildiğini ifade etti.

Harran’ın üçte biri boşa akıyor
Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Türkiye’deki sulanabilen alanların büyük bir kısmının Şanlıurfa’da bulunduğunu belirterek, “Burada en büyük potansiyel şüphesiz Harran Ovası’dır. 1995 yılında bu ovaya suyun verilmesiyle sulama kültürü ilk kez gelişti. Harran Ovası’nda sulamayla birlikte bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Özellikle bilinçsiz sulama nedeniyle büyük miktarda verimli toprak ve su kaybı yaşanıyor” dedi.

Fındık sulanmalı
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, yaz başlarından itibaren fındık bitkisinin daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu, bu nedenle fındıkta sulamanın zorunlu olduğunu söyledi.