Harran’ın üçte biri boşa akıyor
Son Güncelleme: 18 NİSAN 2016 - TSİ 10:23
Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Türkiye’deki sulanabilen alanların büyük bir kısmının Şanlıurfa’da bulunduğunu belirterek, “Burada en büyük potansiyel şüphesiz Harran Ovası’dır. 1995 yılında bu ovaya suyun verilmesiyle sulama kültürü ilk kez gelişti. Harran Ovası’nda sulamayla birlikte bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Özellikle bilinçsiz sulama nedeniyle büyük miktarda verimli toprak ve su kaybı yaşanıyor” dedi.
Ovaya saniyede 128 metreküp su verildiğini kaydeden Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, “Bu suyun çiftçiler tarafından bilinçsiz kullanılması nedeniyle saniyede 44 metreküp su ülke sınırını terk ederek, Suriye’ye gidiyor” diye konuştu.
Harran Ovası’nın büyük kısmının su yetmediği için sulanamadığını dile getiren Öztürkmen, şöyle devam etti: “Sulamadan kaybederek Suriye’ye akan 44 metreküp suyla 97 bin hektarlık Suruç Ovası’nın yarısını sulayabiliriz. Kötü sulama nedeniyle toprak yapısında bozulmalar meydana gelmiş. Bu bir gerçek ama toprak kaybıyla birlikte su kaybı da önemsenmeli. Çünkü Harran Ovası’nın üçte birini şu anda su yetmediği için sulayamıyoruz.”
Çiftçilere tarım danışmanlarıyla çalışmalarını öneren Öztürkmen, “Çiftçilerimiz arazilerine çok fazla su vermesinler, çünkü çok su bereket değildir. Sulamanın çok dikkatli ve kontrollü yapılması lazım. Aksi takdirde suyu çok kötü kullanırsak bize çok pahalıya mal olacak” diye konuştu.
Milli Gazete