20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Buğday üretimi Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Yağmur, buğday ve mısır üreticisini güldürdü
Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir, buğdayda bu yıl sezonunda başlayan yağışın üreticiyi sevindirdiğini söyledi.

Tahıl üretiminde azalma
Olumsuz hava koşulları ve artan talep nedeniyle küresel buğday, mısır ve pirinç üretiminin, tüketimin altında kalması bekleniyor.Tüketimlerde rekor seviyelere ulaşılacak olması nedeniyle stoklarda milyonlarca tonluk erimeler yaşanacak. Uluslararası Hububat Konseyi'nin (IGC), son raporunda, Temmuz 2012/Haziran 2013 dönemi dünya hububat üretiminin, 88 milyon ton düşüşle, 1 milyar 761 milyon tona gerilemesinin beklendiğini söyledi.

Buğdayda üretim düştü, fiyatlar arttı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday fiyatının geçen yıla göre dünya genelinde 24,6, Türkiye'de ise yüzde 16,3 arttığını bildirdi.

Mısır'da buğday kampanyası sonuç verdi
Buğday ihtiyacının yüzde 50'sini ithal etmek zorunda kalan Mısır'ın, milli kampanya sayesinde buğday üretiminde 1,1 milyon ton artış sağladığı bildirildi.

Buğdayda erken hasat olabilir
Türkiye'nin buğday ihtiyacının yüzde 10'una yakınının karşılandığı Çukurova yöresinde aşırı sıcaklar nedeniyle hasadın 15 gün öne çekileceği, bununda yüzde 5 rekolte kaybına neden olacağı bildirildi.

'Buğdaydan kaçış önlenmeli'
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Türkiye’nin buğday üretiminin yüzde 10’nunu karşılayan Çukurova yöresinin ekim alanlarının artırılarak yüzde 15’e çıkarılması gerektiğini söyledi.

Dünyada buğday üretimi ve stokları azalıyor
Kuraklık AB, ABD, Rusya ve Avustralya’da buğday üretimini vurdu. Bu ülkelerin elinde sezon sonu 1 aylık stok kalacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin tahıl ambarlarında ise buğday yerini nohuta kaptırdı.

Dünyada buğday üretimi ve stokları azalıyor
Kuraklık AB, ABD, Rusya ve Avustralya’da buğday üretimini vurdu. Bu ülkelerin elinde sezon sonu 1 aylık stok kalacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin tahıl ambarlarında ise buğday yerini nohuta kaptırdı.

Üretim çok kalite yok
Geçen yıl Türkiye’de 19 milyon ton üretimin olduğu buğdayda bu yıl 23 milyon tonluk üretim gerçekleşti. Geçen yıl kuraklık ile boğuşan üreticinin yüzü bu yılki üretimle güldü. Ancak üretimde bir türlü kalitenin yakalanamaması kaliteli buğday ihtiyacının yurtdışından sağlanmasına neden oluyor.

Buğday çeşitlerimiz azalıyor!
Dünyada en fazla üretimi yapılan ve tüketilen buğday, milyarlarca insanın gıda güvenliği için en temel kaynaklardan biri. Doğal kaynakların azalması, dünya nüfusunun artması ve iklim değişikliği gibi tehlikeler tarım alanlarını, tarımsal üretimi, dolayısıyla gıda güvencesini tehdit ediyor.

Ekmeğe zam yapılmaması istenecek
Unda spekülatif zamma karşı Gıda Bakanlığı’ndan hamle geldi. Ekmek fiyatları üzerine baskı yapma çabalarına karşı bakanlık sektörle ortak hareket edecek.

Buğday üretiminde düşüş un sektörünü etkiliyor
Bu yıl sadece Türkiye’de değil dünyada da buğday üretimi düştü. Dört kıtada birden kuraklık yaşanınca buğday üretimi global düzeyde 42 milyon ton azalarak 758 milyon tondan 716 milyon tona düştü. İlk kez buğday üretimi tüketimin altında kaldı. Stoklar devreye girdi. Üretimdeki düşüşün etkisi ile dünya buğday fiyatları hızla artıyor.

'Buğday üretimi teşvik edilmeli'
Dünyada buğdayın çok kritik bir ürün olduğuna dikkat çeken Hürriyet'ten Sefer Levent, “Buğdayda 48 milyon tonluk bir açık oluştu. Bu açığı kapatmak ve ihtiyaçları karşılamak için ülkeler stoklarında tuttukları buğdayı piyasaya sürdü. Yaşanan gelişmeler sebebiyle 2019 için büyük soru işaretleri oluştu.

Buğday ekim alanları azalıyor
Hububatta 2018 üretim yılını değerlendiren Ulusal Hububat Konseyi, bundan 10-12 yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanının 7.2 milyon hektara düşmesinin üretimin sürdürülebilirliği ve arz güvenliği açısından riskler oluşturduğuna dikkat çekti.

Çiftçi buğdaydan farklı ürünlere yöneliyor
Yüksek girdi maliyetine karşılık istediği geliri elde edemeyen çiftçi buğday üretimi yerine maliyeti daha düşük ürünlere yöneliyor. Buğday ambarı olarak bilinen İç Anadolu’da kıraç topraklarda çiftçiler buğday yerine, arpa, nohut gibi alternatif ürünlere yönelirken Çukurova ve Ege gibi sulu tarım yapılan alanlarda ise buğday yerine mısır ve pamuk tercih ediliyor.