Mısır'da buğday kampanyası sonuç verdi
Son Güncelleme: 9 OCAK 2013 - TSİ 11:57
Buğday ihtiyacının yüzde 50'sini ithal etmek zorunda kalan Mısır'ın, milli kampanya sayesinde buğday üretiminde 1,1 milyon ton artış sağladığı bildirildi.
Mısır'da hükümetin, buğdayda kendi kendine yeten bir ülke olmak amacıyla yürüttüğü çabaların sonuç verdiği ve buğday ihtiyacının yüzde 50'sini ithal etmek zorunda kalan Mısır'ın, milli kampanya sayesinde buğday üretiminde 1,1 milyon ton artış sağladığı bildirildi.
Hükümetin, Ziraat Bakanlığı ve Bilimsel Araştırma Akademisi işbirliğiyle yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Bilimsel Araştırma Akademisi Başkan Yardımcısı Amr Faruk, buğday üretimindeki bu artışın, buğday ihtiyacını karşılamada dışa bağımlılığı azaltmak için önemli bir adım olduğunu belirtti.
Faruk, Bilimsel Araştırma Akademisi'nin, buğday üretimini artırma kampanyasına 2,7 milyon cüneyh (746 bin TL) yardım yaptığını, bu sayede devletin buğday ithalatı için 330 milyon dolarlık harcama yapmasına gerek kalmadığını dile getirdi.
Mısır'daki Tanta Üniversitesi verilerine göre yılda 7,5 milyon ton buğday üretilirken, ihtiyaç ve üretim arasındaki açığı kapatmak için aynı miktarda buğday ithal ediliyor.
Buğday hasadını artırmak için başlatılan milli kampanya ilk etapta, 3 sene içerisinde buğday ithalatını yüzde 25'e düşürmeyi, sonrasında ise ithalatı tamamen sonlandırmayı hedefliyor.
Bu aradaKatar Yönetimi, Mısır'a, 1 milyar doları bağış, 4 milyar doları kredi olmak üzere 5 milyar dolarlık yardımda bulundu. Mısır'ın başkenti Kahire'de, mevkidaşı Hişam Kandil ile ortak basın toplantısı düzenleyen Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad bin Casim Al Sani, ilk etapta 2 milyar doları kredi ve yarım milyar doları bağış olmak üzere 2,5 milyar dolar ödendiğini, daha sonra rakamın 5 milyar dolara tamamlandığını söyledi.
Katar'ın Suveyş Kanalı'nı satın alacağı ya da kiralayacağı iddialarının asılsız olduğunu belirten Al Sani, ''Tüm bu iddialardan Mısır medyası aracılığıyla haberdar olduk. Süveyş Kanalı, Mısır'ın can damarıdır. Bu iddialar, saçma bir şaka gibi. Çünkü Mısır gibi bir ülke ve ekonomik kaynağı, başka bir ülke tarafından kontrol altına alınamaz. Katar Emiri Hamad bin Halife Al Sani de Mısır'ın bölgedeki lider rolünü kabul ediyor. Mısır, en büyük Arap ülkesidir'' dedi.