20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

sebze meyve Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Sebze ve meyve ticaretine elektronik takip
Takip sistemi ile toptancı halleri arasında ortak bilgi paylaşımı ve iletişimi sağlanacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sebze ve meyve ticaretine elektronik takip getirdi.

Sebze meyve fiyatlarında suni artış
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market fiyatları arasında fark bulunmasının normal olduğunu ancak bazı rakamların anormal seviyelere ulaştığını söyledi.

En çok sebze meyve üreticilerimiz sorun yaşıyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk tarım sektöründe ürün pazarlamasında en çok sebze ve meyve üreticilerinin sorun yaşadığını belirterek, "Üreticilerimiz, örgütlenmedeki yetersizlik nedeniyle örgütlü alıcılar karşısında pazarlamada etkili olamıyor" dedi.

Ürün de fazla, fiyatlar da
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011-2012 dönemine ilişkin “Bitkisel Ürün Denge Tabloları; Sebzeler” istatistiğini yayımladı. Buna göre, 2011-2012 piyasa döneminde, tüm sebzeler için yurtiçi üretimin, yurtiçi talebi karşılama derecesi yüzde 106.2 olarak gerçekleşti.

Kronik hastalıklardan korunmak için sebze ve meyve tüketin
İç Hastalıkları Uzmanı Yaser Süleymanoğlu, kalp yetmezliği, astım ve KOAH gibi kronik hastalığı olanların ve 60 yaş üzerindeki kişilerin sağlıklı yetişkinlere göre daha düşük dirence sahip olduklarını belirterek, alınacak basit ama etkili önlemlerle sonbahar hastalıklarından korunmanın mümkün olduğunu söylüyor.

'Mevsimlik meyve ve sebze tüketilmeli'
Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, mevsimlik meyve ve sebze tüketiminin önemine değinerek vatandaşların bu hususta duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Enflasyonu gıda uçurdu gıdayı da rafçılar
Sebze ve meyve fiyatlarında son dönemde yaşanan hızlı yükseliş ocak ayı enflasyonuna yansırken, zincirin halkasında yer alan herkes topu birbirine atıyor. Ancak üretici ve hal fiyatlarına bakıldığında fiyatların market raflarında şiştiği görülüyor.

Yaş sebze-meyvenin yüzde 20’si çöpe gidiyor
Türkiye’de yıllık yaklaşık 50 milyon tonun üzerinde yaş meyve ve sebze üretildiği, bu miktarın yüzde 10-20’sinin bir şekilde çöpe gittiği kaydedildi. Buna çözüm için doğru strateji ve üretim planlaması gerekiyor.

Kuraklık, sebze-meyve fiyatlarını artırdı
Ülke genelinde yaşanan kuraklık, tarım ürünleri fiyatını etkiledi. Yaş sebze meyvenin büyük bölümü, geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya arttı.

Sebze-meyve bahara kadar el yakacak
Ardı ardına gelen aşırı yağışlar, kar ve fırtına, sera üretiminin ağırlıkta olduğu Antalya, Aydın, Adana, İzmir, Muğla ve Yalova’da sera ve tarla ürünlerine zarar verip bir de bunun üzerine kar nedeniyle nakliyede sıkıntı yaşanınca, sebze meyve fiyatları cep yakmaya başladı.

Akaryakıt zammı yaş-sebze meyveye fazla yansıtılıyor
Enflasyonla mücadele kapsamında Merkez Bankası’nın yaş sebze meyve fiyatlamasına ilişkin ilgisi devam ediyor. Daha önce, fiyat artışlarının nasıl ve hangi kanallarla yapıldığına dair bir çalışma yayınlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bu kez de akaryakıt fiyatlarına yapılan zammın yansımasını inceledi.

'Sebze meyvede ilaç kalıntısı üst düzeyde'
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güngör, tarımda ‘ucuz olsun’ diye yanlış ilaçların da kullanıldığını ve 7 günde hasat edilmesi gereken mahsulün 2 günde toplandığını söyledi.

Sebze-meyve ihracatında Rusya'ya alternatif çıktı
Uçak düşürme krizi sonrası Rusya’nın, Türkiye'den aldığı yaş meyve-sebzeye ambargo uyguladığını açıklamasının ardından Bosna-Hersek'ten bu ürünlere talep geldi.

Örtü altı üretim 5 yılda yüzde 19 arttı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sebze meyvede üretimin örtü altına kaydığını, üretimin 5 yılda yüzde 18,8 artarak 6 milyon 564 bin tona çıktığını belirterek, hükümetin bu alandaki sorunları gidermeye yönelik kararlarından memnuniyet duyduklarını bildirdi.

'Rus ambargosuna rağmen iç piyasada sebze-meyve pahalı'
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Rusya gümrüğünden geri dönen ve 1 Ocak’tan itibaren yeni pazar bulunamaması halinde iç piyasaya sürülecek ürünlerin önümüzdeki günlerde arz artışıyla birlikte tüketicinin yüzünü güldürebileceğini, ancak soğuk havanın örtü altı üretimini olumsuz etkilemesi nedeniyle tezgahlara mevsimsel etkilerin yansıyacağını söyledi.