20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Sebze-meyve bahara kadar el yakacak

Son Güncelleme: 2 MART 2015 - TSİ 12:53

Ardı ardına gelen aşırı yağışlar, kar ve fırtına, sera üretiminin ağırlıkta olduğu Antalya, Aydın, Adana, İzmir, Muğla ve Yalova’da sera ve tarla ürünlerine zarar verip bir de bunun üzerine kar nedeniyle nakliyede sıkıntı yaşanınca, sebze meyve fiyatları cep yakmaya başladı.

İstanbul Meyve Sebze Hali’nde sebze ve meyve fiyatları yılbaşına göre yüzde 20 ile yüzde 230 arasında artarken, bu fiyatların üzerine market ve diğer satış noktalarında konulan ve yüzde 100’lere ulaşan zamlar tüketicinin belini büker oldu. Sektör temsilcileri, tarla ürünleri çıkana kadar tüketicinin sebzeyi pahalı tüketeceğini belirtiyor. DÜNYA’nın hal verilerinden derlediği bilgiye göre, sebzede yılbaşından bu yana zam şampiyonu yüzde 233 ile yüzde 166 arasında fiyat artışı olan yeşil fasulye oldu.

Tüketiciler fırsatçılara teslim oluyor

İstanbul Meyve Sebze Komisyoncu ve Tüccaarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er, kışın sebzenin örtü altında yetiştirilmesine karşın kar, aşırı yağmur ve fırtınanın seralara zarar verdiğini, ayrıca sera dışında yetişen havuç, turp, taze soğan, ıspanak, marul ve maydanaz gibi sebzenin de Ege ve Akdeniz’de sel suları altında kaldığını söyledi. Şu anda seralarda ürünün az olduğunu, bu nedenlede de fiyatların arttığını ifade eden Er, şunları söyledi: “Fiyat artışında iki etken söz konusu. Piyasada arz talep dengesine göre fiyat belirleniyor. Ürün az olunca fiyat artıyor. Serbest piyasa koşulları nedeniyle fiyat artışında denetim ve sınırlama yok. Üretici ile tüketici arasında farklı kazanç sağlayan kesimler var. Tüketiciler fırsatçılara teslim oluyor. Üretici ürettiği malın karşılığını alamıyor. Birileri taze soğanın kilosunu 4-5 liraya alıp 10 liraya satıyorsa bunun peşine düşmek gerekiyor. Sivri biber halde 4 lira, markette 6-7-9 lira. Büyük ulusal marketler, holdingler, grosmarketler yağışı fırtınayı bahane ederek ellerindeki malı peyderpey çıkarıp, istedikleri fiyata satıyorlar. Meyvede de benzer durum var. Meyve yağıştan soğuktan zarar görmedi. Depoda bekliyor, ama fiyatlar artıyor. Ekimde narın kilosu 1 lira idi şimdi 2.5-3 lira. Sebzenin ucuzlaması için nisan ayını bekleyeceğiz. Tarla ürünlerinin devreye girmesiyle ancak ucuzlama olacak.”

Dünya