20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Osmanlı revakları aslına uygun onarılıyor

Son Güncelleme: 9 EKİM 2013 - TSİ 13:06

Harem-i Şerif'i genişletme çalışmaları kapsamında Kâbe'nin çevresinden sökülen Osmanlı revakları, Türkiye'den gelen ekip tarafından aslına uygun onarılıyor. Arafat yolu üzerindeki bir şantiyede bakıma alınan eserler, proje bittiğinde söküldükleri yerlere monte edilecek.

Osmanlı padişahı Sultan II. Selim tarafından yapımına başlanan ve oğlu III. Murad döneminde tamamlanan revaklar, yaklaşık 450 yıldan beri Hacıları bölgenin sıcağından koruyor. Tavaf alanının belirlenmesi vazifesi de gören revakların büyük bölümü, 40 milyar liralık genişletme projesi kapsamında Kasım 2012'de yerlerinden sökülmüştü.

Sökülen revaklar tek tek numaralandırıldı. Aslına uygun restore edildikten sonra revakların zemini, tavaf alanına indirilip aradaki kot farkı ortadan kalkacak. Kubbe alemleri, kitabeler, taş dendanlar, taş kaplamalar, kalem işi sıvalar, kubbe tuğlaları, kemer taşları, sütün, başlık ve kaidelerin tamamı yerlerine konulacak.  

Sökülen revaklar, 15 metre geri çekilip tavaf alanıyla aynı seviyede olacak şekilde yerleştirilecek. Mescid-i Haram'dan sökülen revaklar, Mekke'den Arafat'a gidiş yolu üzerindeki bir şantiyede restore ediliyor. Dışarıdan da rahatlıkla görülebilen restorasyon çalışmalarında Türkiye'den gelen 200 işçi görev yapıyor. Revaklara ait tarihî parçaların üzerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü'nün logosu bulunuyor. Ayrıca sertifika sınıflandırma notu yer alıyor. Revakların üzerindeki izin sertifikasında, eserlere ‘müdahale’ edilebileceği belirtiliyor.

Öte yandan, Kurban Bayramı'nın yaklaştığı bugünlerde, kutsal topraklara akın eden Müslümanlar, umre ve tavaflarının ardından ibadet ederek, vakitlerini değerlendirmeye çalışıyor. Hacı adayları, sıcaklığının gün içinde 40 derece civarında seyrettiği "Mübarek Belde"de, daha çok havanın serinlediği ikindi namazından sonra Kabe'ye akın etmeye başlıyor. Güneş battıktan sonra sıcaklığın 25 dereceye kadar düşmesi dolayısıyla özellikle akşam saatlerinde tavaf alanı dolup, taşıyor. Yaşanan yoğunluk nedeniyle hacı adayları, bu saatlerde tavaflarını yaklaşık bir buçuk, 2 saatte ancak tamamlayabiliyor. Kabe-i Muazzama'da akşam ve yatsı namazlarını cemaatle eda eden hacı adayları, gece yarısından sonra "Teheccüd namazları"nı kıldıktan sonra, Kur'an-ı Kerim okuyup, fecre kadar ibadet ve tavafla vaktini geçiriyor.