Sahil çamından reçine üretilecek
Son Güncelleme: 12 MART 2013 - TSİ 12:20
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, ormanlarda odun dışı ürünlerden yararlanma konusunda son yıllarda yoğunlaşan çalışmalar devam ediyor. Türkiye'de ilk kez sahil çamından reçine üretimi gerçekleştirilecek.Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2010 yılında 131 bin ton odun dışı ürün üretimi gerçekleştirildi.
Bunun 64 bin tonu ihraç edilirken, ülkemize giren döviz miktarı 221 milyon dolar oldu. 2011 yılında ise 249 milyon dolar gelir elde edildi. En fazla gelir sağlanan ürünlerin başında ise çam fıstığı, defneyaprağı, kekik ve doğal mantarlar geliyor.
Türkiye, defne üretiminde dünya pazarının yüzde 95’ine, kekikte yüzde 65’ine, adaçayında ise yüzde 50’sine sahip. Türkiye, dünya tıbbi bitkiler ihracatında Çin ve Hindistan’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor.
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, odun dışı orman ürünlerinden en iyi şekilde faydalanarak insanlığın hizmetine sunmaya çalıştıklarını söyledi. Bu yolla ülkenin kalkınmasına çok büyük katkı sağlandığını ifade eden Coşkun, şu bilgileri verdi: “İthal olarak aldığımız doğal reçinenin uygun şartlarda ülkemizde üretilmesi ekonomimize katkı sağlayacaktır. Şuana kadar kızılçamdan reçine üretimi yapılıyordu ancak egzotik bir tür olan sahil çamından ilk kez üretim yapacağız. Ülkemizde ilk kez sahil çamından reçine elde edilmesi için çalışma başlatıyoruz.”
Milli Gazete