20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Ekmek israfına 'ekşi hamurlu' çözüm

Son Güncelleme: 22 OCAK 2015 - TSİ 10:54

Bayburt Üniversitesinde, ekmek israfının önlenmesi amacıyla ekşi hamurdan yapılan ve raf ömrü uzun ekmek üretmek amacıyla proje geliştirildi.

Üniversitenin Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Enes Dertli, ekmeğin Türk toplumunun temel besin ögelerinden biri olduğunu belirterek, yılda yaklaşık 2 milyar adet olan 500 bin tona yakın ekmeğin çöpe gittiğini söyledi.

Dertli, bu durumun çeşitli nedenlerinin bulunduğunu ifade ederek, bunun en önemli sebebinin ekmeğin hızlı bayatlaması ve küflenmesi olduğunu anlattı.

Doğu Karedeniz'de ekşi hamurdan yapılan ekmeğin meşhur olduğuna dikkati çeken Dertli, ekşi hamur ekmeğinin, normal ekmeğe göre raf ömrünün daha uzun ve besleyici olduğunu ifade etti.

Dertli, bunun ekşi hamurun üretiminde kullanılan mikroorganizmalar ve laktik asit bakterilerinden kaynaklandığını dile getirerek, "Bunlar neticesinde elde edilen ekmek normal ekmeğe göre daha uzun raf ömrüne sahip oluyor. Daha geç küflenen ekşi hamur ekmeğinin glisemik indeksi de normal ekmeğe göre daha düşük. Ekşi hamur ekmeği obezite, şeker hastaları gibi sıkıntılar noktasında normal ekmeğe göre daha çok büyük avantajlara sahip" şeklinde konuştu.

Dertli, şunları kaydetti:

"Araştırmalarımızda şimdiye kadar yaklaşık 10 tür bulduk. Bu türlerden birkaç tanesi şimdiye kadar ülkemiz ekşi hamurlarında izole edilmemişti, biz izole ettik. Hedefimiz bu türlerle yeniden ekşi hamuru standart şartlarda üretmek ve normal ekmeğe kıyasla avantajlarını görmek. Biz yine endüstriyel ölçekte, tespit ettiğimiz türleri katarak ekmek üretmeyi planlıyoruz. Böylece ekmek israfını önlemek, ekmeğin besinsel niteliğini arttırmak istiyoruz. Ayrıca raf ömrü yüksek, küflenmesi geciktirilmiş bir ekmek elde etmek istiyoruz."

Dünya