20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Bilinçsiz ilaç kullanımı Çukurova’da arıcılığı bitme noktasına getirdi

Son Güncelleme: 23 ŞUBAT 2017 - TSİ 10:48

Tarla ve bahçelerde çiçeklenme döneminde verilen zirai ilaçların arı ölümlerine neden olduğunu söyleyen Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Torpil, özellikle merdiven altı ilaçların toplu arı ölümlerine yol açtığını açıkladı.

Zirai ilaçlardan zehirlenerek ölen arılar nedeniyle Mersin, Hatay ve Adana’da arıcılığın bitme noktasına geldiğini anlatan Torpil, “Son 2-3 yılda Hatay’da 25 bin, Tarsus’ta 12 bin kovan arı öldü. Arıcılık biterse çiftçilik de biter” diyerek, çiftçileri ve zirai ilaç bayilerini uyardı.

Özellikle ruhsatsız, merdivenaltı ilaçlara dikkat çeken Torpil, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği ilaçların çoğu arıyı zehirlemiyor. Ancak çiftçiler bakanlığın verdiği pahalı ilaçları alamadığından, merdiven altı ucuz ilaçları kullanıyor. Bunun üzerine gidilmeli.

Çiftçi, ‘İlacı bir kez verdik arıyı zehirlemez’ diye düşünüyor ama arı çiçekten poleni aldıktan sonra peteğin gözüne koyuyor. Yeni çıkan yavru arı da yediği an zehirlenip ölüyor. Özellikle tarlalara ot ilacı çiçek döneminde verildiği ve arı arazideki çiçekten aldığı poleni direk götürdüğü için bu zehirlenme bir hafta-10 gün sürüyor. Hiçbir çiftçiye ilaç vermeyin diyemeyiz, mutlaka verecek ama merdiven altı ilaç kullanmasın. Eğer bu konunun üstüne gitmezsek Mersin’de, Hatay’da, Adana’da arıcılık bitecek” dedi.

Dünya