Haydarpaşa Garı'nda restorasyon sürüyor
Son Güncelleme: 20 KASIM 2017 - TSİ 10:19
İstanbul’un anıt yapılarından Haydarpaşa Garı, 109 yıllık tarihinin en büyük tamiratını geçiriyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan’ın, Haydarpaşa-Gebze banliyö hattının 2018 yılı sonunda hizmete gireceğini açıklaması üzerine gözler ana istasyon Haydarpaşa Garı’na çevrildi. Bir asır boyunca Anadolu’dan İstanbul’a gelenlerin sembol binası olan yapının çatısında 28 Kasım 2011’de çıkan yangın büyük tahribata neden olmuştu. Yangının ardından geçici çatı yapılırken, gardan son tren 2013’te kalkmıştı. Haydarpaşa Garı şimdilerde, İstanbul şehir içi ulaşımının en önemli parçası banliyö trenlerinin tekrar gelmesi için tarihinin en büyük tamiratını geçiriyor.
Haydarpaşa Garı, İstanbul’un sembol binalarından biri. Gardan önce 22 Eylül 1872’de Pendik’e kadar işletmeye açılan demiryolunun ilk istasyonu vardı. Sonra demiryolları Anadolu’ya ulaşınca 2. Abdülhamit, istasyonun ihtiyaca göre yeniden yapılmasını istedi.
Garın denize bakan ön cephesindeki tuzlanmaların giderildiğini belirten yüksek mimar Uğur Ünaldı, “Çalışmalara Haziran 2015’te başladık ve Haziran 2018’de tamamlamak amacındayız. Restorasyonun ikinci kısmını, yıllar içinde tarihi yapının taşlarına işleyen tuzu sökmek oluşturuyor. Hasarlı tarihi taşlar ve mermerlerin hepsi onarılacak. Dış cephe onarımında horasan taşı, saf kireç, doğal taş ve tuğla kullanıyoruz. Çatı toplam 3 bin 500 metrekare. İki kuledeki alanlar dahil 3 bin metrekare alanı kazandık. Proje sonunda başka bir şekilde değerlendirilebilecek. Rölyefler, duvar işlemeleri ve oyma sanatının örneklerinin hepsini elden geçiren uzmanlar aslına en uygun yenilemeyi ve onarımı yapıyor” diye konuştu.
Milliyet