Enerjide öncelik kaya gazına verilecek
Son Güncelleme: 5 ŞUBAT 2016 - TSİ 10:28
Enerji piyasasında dengeleri değiştirmesi beklenen kayagazı (şeyl) teknolojisi Türkiye’nin 2016’da en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Bu kapsamda Enerji Bakanlığı kaya gazı envanteri hazırlayacak, gazın Türkiye’deki rezervi ve ekonomik potansiyeli belirlenecek.
Diyarbakır, Erzurum illeri ve Trakya bölgesindeki üç alanda kaya gazı-petrol baseni olduğunu tespit eden TPAO toplamda 20 trilyon metreküp doğalgaz ve 500 milyar varil petrol rezervi taşıyabilecek kaya yapıları olabileceği üzerinde duruyor.
Trakya'daki 420 milyar metreküp kaya gazı rezervinin, Türkiye’nin 9 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayacağı kaydediliyor. Enerjide dengeleri değiştirmesi beklenen kaya gazı (şeyl) teknolojisi Türkiye’nin 2016’da enerji alanındaki en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bir kaya gazı envanteri hazırlayacak.
Böylece gazın Türkiye’deki rezervi ve ekonomik potansiyeli ortaya çıkarılacak. TPAO tarafından Güneydoğu ve Trakya’da rezervler saptanırken, arama çalışmalarının olumlu devam etmesi halinde 10 yıl sonra üretime geçilebileceği dile getiriliyor.
Petrol ve doğalgaza alternatif olarak gösterilen kaya gazına ilgi tüm dünyada artarak devam ediyor. Yıllardır bilinen ancak çıkarılamayan kaya gazı, özellikle son dönemde Amerika’nın üretim hamlesi ile dünyanın dikkatini çekmeye başlarken, Türkiye’nin de 2016’da enerji alanındaki en önemli gündem maddelerinden biri olacak.
Bu çerçevede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bir kaya gazı envanteri hazırlayacak. Böylece gazın Türkiye’deki rezervi ve ekonomik potansiyeli ortaya çıkarılacak. Türkiye’nin, öncelikli hedefi ucuz ve kaliteli enerji sağlamak olacak. Petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına devam edilecek olan bu süreçte linyit gibi zengin kaynaklar etkin kullanılırken kaya gazı konusunda da kapsamlı araştırma faaliyetleri yürütülecek.
Kaya gazı nedir?
İnce taneli ve tabakalı bir yapıya sahip olan, kerojen adı verilen organik madde içermesinden dolayı ısıtıldığında petrol ve gaz üretilebilen tortul kayalar içerisindeki gazlara, kaya gazı deniyor. Sondajı, klasik petrol ve doğalgaz aramasına göre daha kolay, fakat daha pahalı.
Dünya