İlaçlar nasıl muhafaza edilmeli?
Son Güncelleme: 19 ARALIK 2015 - TSİ 10:34
Prof. Dr. Göknur Aktay, her ilacı buzdolabında saklamanın yanlış olduğunu belirterek, "Belirli bir sıcaklığın altında saklanan ilaç, kristalleşip bozulabilir. Üzerinde ayrıca belirtilmemişse ilaç buzdolabında muhafaza edilmez" dedi.
İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göknur Aktay, bilinçli ilaç tüketilmesinin önem taşıdığını söyledi.
İlaçların bilinçsiz kullanımının çeşitli sorunları beraberinde getirdiğini anlatan Aktay, yanlış şekilde ve dozda ilaç alınmasının ölümcül sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi.
Vatandaşların, ilaç konusunda hekim ve eczacının verdiği bilgileri uygulaması gerektiğini vurgulayan Aktay, "Nasıl trafiğe çıkmanın kuralları varsa ilaç kullanmanın da kuralları var. Bu kuralları bilirsek, kullandığımız her ilaçtan istenen düzeyde etki sağlarız" diye konuştu.
Aktay, "İlaçları eczaneden alırken, o ilacın saklama koşullarını, kullanım şeklini, toz şeklinde olup sulandırılarak kullanılan ilaçların hazırlanış şekillerini çok iyi öğrenmemiz gerekiyor. Genel olarak vatandaşlarımız, o anda içtiği asitli içecek veya kahveyle ilacını alıyor. İlaçların su dışındaki içeceklerle içilmemesini öneriyoruz" ifadelerini kullandı.
"Saklama koşulları iyi bilinmeli"
İlacın saklanma koşullarının da iyi bilinmesi gerektiğine dikkati çeken Aktay, aksi halde ilaçtan beklenen etkinin görülemeyeceğini belirtti.
Türkiye'de birçok hastanın ilaçları buzdolabında sakladığına işaret eden Aktay, şöyle konuştu:
"Halk arasında ilaçları buzdolabında saklamak gibi yanlış bir davranış var. Belirli bir sıcaklığın altında saklanan ilaç, kristalleşip bozulabilir. Üzerinde ayrıca belirtilmemişse ilaç buzdolabında muhafaza edilmez. İlaç kullanan kişi bu kurallara dikkat etmeli. Hasta, ilacı doğru kullanmıyor, sonra da 'İlaç verdi hekim ama bir işe yaramadı' diyor. İlaçtan istenilen etkiyi elde edemiyorsak aslında bu sonuçtan yarıya yarıya biz de sorumluyuz."
Kullanılan ilaçtan beklenmedik etki görüldüğünde acilen eczacı veya hekime başvurulması gerektiğini bildiren Aktay, "İlaçları nasıl, hangi doz ve şartlarda kullanacağımıza dikkat etmeliyiz" dedi.
"Antibiyotiklerin etkili olamaması söz konusu"
Prof. Dr. Aktay, bilinçsiz antibiyotik alınmasının, başlıca ilaç kullanım sorunu haline geldiğini de söyledi.
Gelişmekte olan ülkelerde ilaç kullanım alışkanlıklarının, gelişmiş ülkelerdekilerden farklılık gösterdiğini ifade eden Aktay, şunları kaydetti:
"Ülkemizde, kendi kendimize ya da komşuya, arkadaşa danışarak, internetten okuyarak ilaç kullanma alışkanlıklarımız var. Günümüzde antibiyotiklerin bilinçsiz kullanılmaları sonucu, zaman içinde etkili olamamaları söz konusu. Çünkü bakterilerde antibiyotiklere karşı hızla direnç gelişimi tespit ediliyor. Tıp, eczacılık sektörü bu direnç gelişimi yüzünden sürekli yeni antibiyotikler geliştirmek ve üretmek zorunda kalıyor. Daha güçlü ilaç demek, daha güçlü yan etki ve zarar demek. İlaç kullanma alışkanlıklarımızı doğru geliştirirsek, ilaçlarla yapılan tedavilerde istenilen düzeyde başarılı olunur. Aksi takdirde hem sağlığımız hem de ülke ekonomisi kaybeder."
AA