Afrika'nın ekonomik varlığı 10 yılda yüzde 13 arttı
Son Güncelleme: 15 EKİM 2018 - TSİ 10:31
Afrika'da yayınlanan "2018 Afrika Varlık Raporu"ndan derlenen bilgilere göre, 2007-2017 dönemini kapsayan 10 yıllık süreçte Afrika'da ekonomik varlık yüzde 13 arttı.
Söz konusu oran geçen yıl ise yüzde 3 düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde varlık artış oranları açısından kıta ülkeleri arasında ilk sırayı yüzde 195'le Morityus alırken, bunu yüzde 190'la Etiyopya, yüzde 74'le de Ruanda takip etti. Söz konusu 10 yıllık süreçte varlık artış oranı Kenya'da yüzde 73, Tanzanya'da yüzde 66, Uganda'da yüzde 53 oldu. Afrika kıtasının en büyük ekonomisi olarak Güney Afrika öne çıkıyor. Dünyanın en büyük ikinci altın üreticisi olan Güney Afrika, aynı zamanda elmas, manganez, platin ve vanadyum gibi yer altı kaynaklarıyla da zirvede yer alıyor.
Güney Afrika aynı zamanda dünyanın üçüncü büyük kömür ihracatçısı konumunda bulunuyor. Gelişmiş bir tarım sektörüne sahip olan ülke, en fazla tarım ihracatını Çin, İngiltere, ABD, Almanya ve Hindistan'a gerçekleştiriyor.
Batı Afrika'nın en fazla nüfusuna sahip Nijerya ise kıtanın en büyük petrol ihracatçısı ve aynı zamanda kıtadaki en büyük doğal gaz rezervlerine sahip ülke konumunda.
Nijerya, petrol ve petrol ürünleri, kimyasallar, bitkisel ürünler ve işlenmiş gıdalar başta olmak üzere ürünlerini Hindistan, Brezilya, İspanya gibi ülkelere ihraç ederken Çin, Hindistan, ABD ve Belçika gibi ülkelerden sanayi malzemeleri, makine ve yedek parçaları, otomobil ve uçak parçaları alıyor.
AA