Yolsuzluğun Avrupa'ya Yıllık Maliyeti 120 Milyar Euro
Son Güncelleme: 4 ŞUBAT 2014 - TSİ 14:14
Avrupa Komisyonu ilk yolsuzlukla mücadele raporunu yayınladı. Açıklanan raporda yolsuzluğun bir yıl için Avrupa ekonomisine maliyetinin 120 milyar Euro olduğu belirtilirken bunun AB'nin yıllık bütçesiyle aynı oranda olduğu kaydedildi. Brüksel'den yapılan açıklamada, AB hükümetlerinin yolsuzluğa karşı aldığı hukuki ve politik önlemlere rağmen sonucun istenilen seviyede olmadığı vurgulandı.
Raporda, Eurobarometre'nin gerçekleştirdiği anketin sonuçları da paylaşıldı. Buna göre, Avrupa'da halkın yüzde 76'sı, ülkelerinde yolsuzluğun yaygın bir olgu olduğuna inanıyor. Raporda her 12 Avrupalıdan birinin bir önceki yılda yolsuzluğa tanık olduğu yönündeki sözlerine de yer verildi.
Macaristan'da halkın yüzde 13'ü Slovenya'da yüzde 14'ü, Polonya'da ise yüzde 15'i son bir yılda birebir yolsuzluğa şahit olduğunu belirtirken bu ülkelerde halkın yüzde 90'a yakını yolsuzluğun ülkesinde yaygın olduğuna inandığını kaydetti. Söz konusu ülkelerde yolsuzluğun en çok görüldüğü alanın ise sağlık sektörü olduğu belirtildi. Bunun temelinde sağlık çalışanlarına ödenen rüşvet yer alıyor. Yolsuzluğun en yaygın olarak düşünüldüğü ülkeler sırasıyla Yunanistan, Italya, Litvanya, Ispanya ve Çek Cumhuriyeti. Yunanistan ve Ispanya'da ankete katılanların yüzde 63'ü, Kıbrıs Rum Kesimi ve Romanya'da yüzde 57'si Hırvatistan'da ise yüzde 55'i yolsuzluk mağduru olduklarını savundu. Bu oran Danimarka'da yüzde 3 Fransa ve Almanya'da ise yüzde 6 olarak kaydedildi. Avrupa genelinde ise yüzde 26'lık kesim yolsuzluktan günlük hayatında etkilediğini söyledi.
Avrupa genelinde halkın yüzde 73'ü, rüşvetin kamuda işlerin kolaylaşmasının en kolay yolu olduğunu ifade ederken bu oran Yunanistan'da yüzde 93, Kıbrıs Rum Kesimi'nde yüzde 92, Slovenya ve Hırvatistan'da ise yüzde 89 olarak gerçekleşti.
AB Komisyonu'nun Içişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, yaptığı açıklamada; yolsuzluğun, vatandaşın demokratik kamu kurumlarına güven duygusunu azalttığını, hukukun üstünlüğünü zayıflattığını, hükümetleri ihtiyaç duydukları vergi gelirlerinden mahrum bıraktığını ifade etti.
Cumhuriyet