Nezle, grip mevsiminde nasıl korunmalı, nasıl beslenilmeli?
Son Güncelleme: 10 EKİM 2016 - TSİ 10:49
Şu sıralar çoğumuz boğaz ağrısı, öksürük, aksırık, burun akıntısı ve yorgunluk içinde yorgan-döşek yatıyoruz. Bedenimiz şaşkın şaşkın yardım istiyor... Peki gribe, nezleye karşı nasıl korunacağız, yakalandıysak ne yapacağız?
İşte bu nedenle koruyucu ve tedavi edici süreçleri hemen devreye sokmakta ve haftaya “nezle/grip bakım turu” ile başlamakta fayda var.
10 Mühim önlem
1- Çoğumuz bizi “soğuğun hasta ettiğini” zannederiz, oysa gerçekte durum farklıdır. Bizi hasta eden soğuk değil, hava şartlarındaki ani değişiklikler ve bu değişikliklere ayak uyduramayan bağışıklık zayıflığıdır.
2- Sık yapılan hataların başında koruyucu antibiyotik yutmak gelir. Ne var ki antibiyotikler virüsleri etkilemeyen, nezlede, gripte asla fayda vermeyen, tersine zararlı bile olabilen ilaçlardır.
TEMİZLİK; MUTLAKA
3- En etkili önlem kişisel hijyen, yani temizliktir. Elinizi sık sık ve iyice yıkayın. Hastaysanız işe veya komşu ziyaretine gitmeyin. Hasta çocuğunuzu okula göndermeyin. Etrafınızdakilere bulaştırdığınız virüsler bir süre sonra yeniden geri dönecek ve sizi yeniden, tekrardan hasta edecektir.
4- Cep telefonlarının çoğu mikrop yuvasıdır, onları da temiz tutun. Özellikle aksırıp hapşıranların cep telefonlarını kullanmama konusunda özenli olun.
5-Ev içi mikrop yayıcıların başında uzaktan kumanda cihazları geliyor, temiz tutmayı ve sık sık temizlemeyi ihmal etmeyin.
HAPŞIRIĞA ÖKSÜRÜĞE DİKKAT
6- Yastık kılıfları, çarşaflar ve havlular mikropların yuvalandığı yerlerdir. Evde hasta varsa havluları ortak kullanmayın. Nezle, grip sonrasında da yastık kılıfları ve çarşafları hemen değiştirin.
7- Dişlerinizi günde 3-4 defa fırçalamayı, ağız temizliğini sürekli kılmayı ihmal etmeyin. Unutmayın: Herkesin diş fırçası ayrı olmalı, fırçalar ortak kullanılmamalı.
8-Hapşırır, öksürürken de dikkat edin. Her hapşırık veya öksürükte etrafa milyonlarca mikrop yayarsınız. İkisinde de tek kullanımlık mendille temizlik yapın ya da kolunuzun ters yüzüyle –avucunuzun içiyle değil- ağzınızı kapatmayı ihmal etmeyin.
SEYAHATLERİ ERTELEYİN
9- Nezleniz, gribiniz varsa mümkünse seyahatlerinizi erteleyiniz. Mümkün değilse de seyahat araçlarında ağzınızı, burnunuzu örten bir maskeden istifade ediniz. Çünkü enfeksiyonu yüzlerce kişiye yayma, yani “satma!” ihtimaliniz var. ama unutmayınız ki o enfeksiyonu “sattığınız!” kişiler en geç 2-3 hafta içinde dolmuşta, otobüste, metroda, uçakta size geri iade edeceklerdir.
10- Hasta çocuklarınızı okula göndermeyin. Tamamen iyileşmeden okula dönen çocuklar enfeksiyonu arkadaşlarına bulaştırıyor. Sonra da yeniden onlardan geri alıyor. Yani burada da tipik bir “ver ve geri al” durumu var.
HASTALANANLARA 10 ETKİLİ ÖNERİ
Modern tıp maalesef bu afacan nezle/grip virüsleri karşısında hâlâ çaresiz ve onca başarısına rağmen bu akıllı virüslere karşı eli kolu bağlı, boynu bükükler, 30-40 yıl önceki yerinde duruyor.
Ürettiği tek etkili çözüm grip aşısı. Onu yaptırmanın en uygun zamanı da bugünler. Gerçi grip virüslerini etkileyen antiviral bazı ilaçlar var ama sağladıkları fayda verebilecekleri zarardan çok daha sınırlı. Çözümü burada da geleneksel tavsiyelerde aramak gerekiyor, özeti şu:
- İstirahat edilecek.
- Uykusuz kalınmayacak.
NE YİYELİM NE İÇELİM?
- Bol ve sık su içilip vücut susuz bırakılmayacak.
- Beslenmeye özen gösterilecek. C vitamini zengini meyveler, protein zengini yoğurt, yumurta, balığa ağırlık verilecek. “Tavuk suyu çorbası” hala en favori nezle/grip yemeği. Çorbanın içine havuç, zencefil, bezelye ve mercimek eklemek ihmal edilmeyecek. Bol soğan, sarımsak, karabiber, kırmızıbiber ilave edilip limon suyuyla zenginleştirilecek. Ben bu çorbayı içmem diyenlere alternatifimiz var: Lahana/kereviz çorbası.
- Ağız, burun, boğaz temizliği aralıksız sürdürülecek. Boğaz için sık sık ılık su, bitki çayı içilecek. Adaçayı tercih edilecek, ıhlamura, kuşburnuna fırsat verilecek.
C VİTAMİNİ DESTEĞİ
- Soğutulmuş adaçayı veya çok az tuz eklenmiş suyla günde 3-5 kez boğaz gargarası yapılacak.
- Boğaza destek için “zencefil/bal” veya “karabiber/bal” karışımından da istifade edilecek.
- Süratle C vitamini (günde 1-2 gram) (günde 1-2 gram) ve D vitamini (günde 10-20 bin ünite) takviyesi yapılacak. Takviye 3-4 gün sürecek.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu / Hürriyet