214 milyar lira çöpe gitti
Son Güncelleme: 3 EKİM 2015 - TSİ 10:06
Gıda israfınının Türkiye ve dünyaya faturası ağır. Dünyada her yıl 800 milyar dolar Türkiye’de ise 214 milyar lira çöpe gidiyor. Dünyadaki gıda israfı her geçen gün artarken 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 9 milyar olacağı tahmin ediliyor. Nüfusu beslemek için ise gıda üretiminin yüzde 60-70 artması gerekiyor.
Türkiye'de sofralara gelene kadar gerçekleşen sebzede toplam kayıp, yılda 2,4 milyon tonken, meyvede ise 880 bin ton. Günde 4,9 milyon adet ekmek çöpe gidiyor. Bu israfın ülkemize ekonomik kaybı ise 214 milyar lira.
İstanbul'un lüks semtlerinde bir et lokantasında minumum günlük 100 kilonun üzerinde et, bir başka lüks restauranta ise minumum 50 kilonun üzerinde makarna ve ekmek çöpe gidiyor. İstanbul genelinde 20 bin civarında lokantanın olduğunu belirten Istanbul lokantacılar Odası Başkanı Sayit Karabağlı, Türkiye'de israfın büyük bir kısmının herşey dahil otellerde sunulan açık büfelerde yaşandığına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Her şey dahil otellerde lokantaların beş katı israf yapılıyor. Sunulan açık büfelerde, tabakları doluyor ama bunlar yenemediği için yarıdan fazlası masada kalıyor. Her şey dahil bizim kültürümüze göre değil. Bizde bu durumun bir düzene konulması lazım. Bu konuda insanları bilinçlendirmek lazım. Tüketici bilinci gerekiyor, işletme bilinci gerekiyor.”
Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü(FAO) 'nun 2014 Raporu'nda her yıl 1,3 milyar ton gıda israf edilirken bu israfın yarısı 900 bin aç insanı doyurmaya yetiyor. Dünyada yaklaşık 842 milyon insan kronik olarak yetersiz besleniyor. Her gün 5 yaşın altındaki yüzlerce çocuk açlık ya da yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybediyor.
Y. Şafak