20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

İşgale karşı Avrupa'da baskı artıyor

Son Güncelleme: 20 ARALIK 2014 - TSİ 10:15

Avrupa ülkelerinde İsrail'e yönelik algı ve siyasi düşünce değişiklikleri dikkati çekiyor. Avrupa'da Filistin-İsrail algısı her geçen gün değişiyor. Kıtada, Filistin'in tanınmasına yönelik baskılar artıyor. Filistin'i tanıyan Avrupa parlamentolarının sayısının artmasıyla, Avrupa ülkelerinde İsrail'e yönelik algı ve siyasi düşünce değişiklikleri dikkati çekiyor

Filistin devletini tanıyan Avrupa parlamentolarının sayısının her geçen gün artması ve Avrupa Adalet Divanı'nın Hamas'ı yasaklı örgütler listesinden çıkarmaya karar vermesi İsrail'i kızdırırken, son dönemde Avrupa ülkelerinde İsrail'e yönelik algı ve siyasi düşünce değişiklikleri yaşanıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Adalet Divanı'nın önceki günkü kararı ile Cenevre'de İsrail'in savaş suçlarının araştırılması çağrılarını "Avrupa ikiyüzlülüğünün örneklerini gördük" sözleriyle değerlendirdi. Birçok Avrupa ülkesinin parlamentosu bu yıl Filistin devletini tanıma kararı alsa da, devletleri, parlamentoların değil hükümetlerin tanıması gerekiyor.

İngiliz Parlamentosu da bu yıl Filistin devletini tanıyan parlamentolar arasındaydı. Parlamento'nun alt kanadı Avam Kamarası 13 Ekim'de Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi 274 oyla kabul etti. İngiltere'nin yanı sıra bu yıl Fransa, İrlanda, İspanya gibi Avrupa ülkelerinin parlamentoları da Filistin'i tanırken,
İsveç'te ise hükümet, Filistin devletini tanıdı. Avrupa Parlamentosu (AP) da önceki gün, Filistin'in devlet olarak tanınmasını prensipte desteklediğini bildiren karar tasarısını kabul etti.

Filistin'i tanıma yönünde bir adım atmayan Almanya ise Ortadoğu barış sürecinde iki devletli çözüm için çaba sarf edilmesi gerektiğini sıklıkla bildiriyor. Ancak Almanya'nın Filistin'i devlet olarak tanıma konusunda hazırlığı olmadığı biliniyor.

İtalya, tüm Avrupa ülkeleri gibi Ortadoğu sorununda iki devletli çözümü destekliyor. Bu nedenle uzun süredir bir Filistin Devleti olması gerektiğini savunuyor. İtalya, bu görüşü çerçevesinde 2012’de Filistin’in Birleşmiş Milletler’de gözlemci devlet statüsü alma sırasında “Evet” oyu vermişti. Ancak İtalyan Parlamentosu'nda Filistin'in tanınmasına yönelik, İngiltere, Fransa, İspanya parlamentolarındaki gibi bir hareketlilik göze çarpmıyor.

Dünya Bülteni