Diyabet hastaları GSM ile takip edecek
Son Güncelleme: 26 MART 2012 - TSİ 14:55
İstanbul Üniversitesi, bir GSM firması ile iş birliği yaparak diyabet hastalarını 7/24 takip edecek. Doktorlar, 'glukometre' isimli diyabet ölçüm cihazı ile 500 diyabet hastasını takip edebilecek.
İstanbul Üniversitesi ve Turkcell arasında diyabet hastalarını sağlık kontrolü protokolü imzalanacak. Protokol kapsamında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde diyabet hastalığıyla mücadele eden 500 kronik hastanın önemli tıbbi ölçüm verileri, her an her yerden 7/24 uzaktan takip edilecek, kayıt altına alınacak. Sistem, sağlık verilerinde bir bozulma gözlemlediğinde hekimlere SMS ile uyarı gönderecek.
Diyabet ölçüm cihazı (glukometre) İstanbul Üniversitesi'nin 500 hastasına tek bir kutu içerisinde kullanıma hazır halde verilecek. Yapılan ölçüm verileri, cihaz içerisindeki SIM kartı sayesinde tamamen güvenli bir formatta GSM şebekesi üzerinden İstanbul Üniversitesi'ndeki sorumlu hekimlerin görebileceği veritabanına gönderilecek. Hastanın tercih etmesi durumunda bu veriler daha önceden seçmiş olduğu yakınlarına da gönderilebilecek. İstanbul Üniversitesi doktorları, web tabanlı takip sistemini kullanarak ister bilgisiyarları isterse de mobil cihazlarında internet üzerinden hastalarından gelen verileri takip edebilecek. Hastanın yaptığı ölçümlerde, daha önceden doktorunun belirlediği sınırların dışına çıktığında ayrıca hekiminin cep telefonuna, hatta dilerse yakınlarına SMS gönderilecek, hastanın durumundan anında haberdar olması sağlanacak. Hekimler dilerse Sağlık Takip Sistemi aracılığıyla hastaların cep telefonlarına hastalıkların daha iyi yönetebilmelerini sağlayacak eğitim amaçlı SMS, MMS ve video içeriklerini düzenli olarak gönderip mobil sağlık koçluğu hizmeti verebilecek.
DİYABETİN TÜRKİYE'YE MALİYETİ: YILLIK 13 MİLYAR LİRA
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Kronik Hastalıklar Raporu'na göre Türkiye'de yaklaşık 15 milyon yüksek tansiyon, 6.5 milyon şeker, 3 milyon KOAH ve 2 milyon koroner kalp hastası var. Yani nüfusumuzun yüzde 30'u en az bir kronik hastalıkla yaşıyor. Diyabet hastalığı, dünyada yılda yaklaşık 4 milyon insanını yaşamını yitirmesine neden oluyor. TURDEP II çalışmasına göre, Türkiye erişkin toplumunda diyabet sıklığı yüzde 13,7'ye; tansiyon sıklığı yüzde 30'a ulaştı. Diyabetin 2010 maliyeti dünyada 500 milyar dolar, Türkiye'de 13 milyar lira.