Otomobilde ÖTV zammı cep yakıyor!
Son Güncelleme: 6 OCAK 2014 - TSİ 10:20
Aşırı tüketimin önüne geçmek için taksit sınırlamasına giden ekonomi yönetimi ÖTV oranlarını artırdı. Yeni düzenlemeyle otomobil fiyatları yüzde 10 yükselecek.
Son zamla birlikte ÖTV ödemeleri 3 yıldır üst üste kademeli olarak artmış oldu. ÖTV'ye gelenyüzde 15'lik zam otomobili de kapsıyor.
Otomobilde ÖTV oranları 2011 yılından bu yana her yıl yükselirken, Avrupa'nın üretim üssü olan hafif ticari araçlara ise hem vergi hem de K2 belgesi yükü getirildi. Hafif ticari araçta K2belgesinin fiyatı 3 kat yükseldi.
Günlük hayatımızda vergi sisteminden yoğun bir şekilde etkilenen alanların başında otomotiv sektörü geliyor. Yıllardır üretiminden, alım-satım işlemlerine, sunulan tamamlayıcı mal vehizmetlerden günlük hayatta kullanımına kadar otomotiv sektörü pek çok başlık itibariyle vergi sisteminin başrolünü kimseye kaptırmıyor. Bir otomobil aldığınızda vergi olarak KDV ve üzerine ÖTV ödedikten sonra bir de her yıl 2 kez MTV ödüyorsunuz.
Akaryakıt içinde benzer vergiler de ödüyorsunuz. Yani Türkiye'nin toplam vergi kaleminin neredeyse 3'te 2'si otomotiv ve akaryakıttan toplanıyor.
Sektör vergide olduğu gibi istihdam da lider
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü, ihracat şampiyonu otomotiv, aynı zamanda da istihdam kaynağı. Son yıllarda üretim, ihracat ve iç pazar rakamlarının büyümesi istihdama da yansıdı. Türkiye, otomotivde en fazla çalışanı olan ülkeler sıralamasında yükseldi. Bugün otomotiv ana sanayide çalışanların sayısı yaklaşık 50 bin kişi. Yan sanayi firmalarında çalışanların sayısı ise 110 bin kişiyi buluyor. Bu rakama yetkili satıcılar ve servislerde çalışanlar eklendiğinde rakam 230 bini geçiyor. Dünya otomotiv üretiminde 16'ıncı sırada bulunan Türkiye, otomotiv istihdamında ise 10'uncu sırada yer alıyor. Uluslarararası Otomotiv Sanayicileri Birliği verilerine göre Türkiye, az farkla önemli otomotiv ülkesi Kore'ye geçilirken, İngiltere, İtalya gibi ülkeleri ise geride bıraktı.
Hürriyet-Sabah