Sanayi stratejisinin hedefi 'yerli-yenilikçi-yeşil üretim'
Son Güncelleme: 26 HAZİRAN 2015 - TSİ 10:34
Türkiye’nin 2015-2018 yılları arasında uygulayacağı ve vizyonu “Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Afro-Avrasya’nın tasarım ve üretim üssü olmak” şeklinde belirlenen strateji belgesi, imzaların resmi olarak tamamlanmasının ardından dün Resmi Gazete’de yayınlandı.
Belgenin hedefleri “Sanayide bilgi ve teknolojiye dayalı yüksek katma değerli yerli üretimin geliştirilmesi, kaynakların etkin kullanılması, daha yeşil ve rekabetçi sanayi yapısına dönüşüm, sosyal ve bölgesel gelişmeye katkı sağlayan ve nitelikli işgücüne sahip sanayi” olarak çizildi.
2015-2018 Sanayi Strateji Belgesi’nde, rekabet gücü ve verimliliğin yükseltilmesi de öngörülüyor. Türkiye’nin 2015-2018 arasında uygulayacağı, vizyonu ‘Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Afro-Avrasya’nın tasarım ve üretim üssü olmak’ şeklinde belirlenen ve mayıs ayında kamuoyuna tanıtılan belge, resmi olarak imzaların tamamlanmasının ardından dün Resmi Gazete’de yayınlandı.
2015-2018 Sanayi Strateji Belgesi’nde, rekabet gücü ve verimliliğin yükseltilmesi, küresel ihracattan daha fazla pay alınması, yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi, bunu sağlayacak nitelikli işgücü, çevre ve topluma duyarlı bir sanayi öngörülüyor.
Belgenin hedefleri ise ‘Sanayide bilgi ve teknolojiye dayalı yüksek katma değerli yerli üretimin geliştirilmesi, kaynakların etkin kullanılması, daha yeşil ve rekabetçi sanayi yapısına dönüşüm, sosyal ve bölgesel gelişmeye katkı sağlayan ve nitelikli işgücüne sahip sanayi’ olarak çizildi. Strateji belgesinde planlanan 70 eylem, 10. Kalkınma Planı ile paralel hazırlandı.
Belgede, bölgesel teşvik uygulamasının orta ve ileri teknolojili ürünler yönünde etkinliğinin artırılması, ithalat bağımlılığı yüksek ürünlerde yerli üretimin desteklenmesi, test ve muayene hizmetlerinin Türkiye’ye kaydırılması, yatırım malı üretimine ek finans desteği verilmesi eylemleri dikkat çekti.
Dünya