Özel sektör mesleki eğitime katkı sağlayabilecek
Son Güncelleme: 19 HAZİRAN 2019 - TSİ 10:25
Meclise sunulan teklife göre; organize sanayi bölgesi yönetimleri ve özel sektör, mesleki eğitime doğrudan katkı sağlamak amacıyla “mesleki eğitim merkezleri” açabilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı, esnaf ve sanatkârların çırak ihtiyacının karşılanması, öğrencilerin usta-çırak ilişkisiyle iş başı eğitimi ve usta olarak yetiştirilmesi amacıyla Mesleki Eğitim Merkezleri’ni (çıraklık eğitimi) 2016’da zorunlu eğitim kapsamına alındı. Çıraklık eğitim merkezleri, mesleki eğitim merkezleri haline dönüştürüldü. 2016’dan sonra mesleki eğitim merkezlerine ilk defa kayıt olanlar için eğitim süresi 4 yıl oldu. Eğitimin üçüncü yılının sonunda yapılacak sınav ile kalfalık, dördüncü yılının sonunda yapılacak sınavla ustalık belgesi edinebiliyor. Öğrenciler dört yıl sonunda fark dersleri vererek meslek lisesi diploması alabiliyor.
Çırak çalıştıran işletmeler, her çırağa net asgari ücretin yüzde 30’unu ödüyor. Merkezlere devam edenler 1 veya 2 gün okulda teorik eğitim, 4 veya 5 gün işletmelerde pratik eğitim alıyor. Çırak çalıştıran işletmeye katkı veriliyor.
Milliyet