Hortum bu kez İtalya'da
Son Güncelleme: 20 KASIM 2013 - TSİ 11:41
İtalya'nın Sardunya Adası'nda önceki gün yaşanan ve Kleopatra ismi verilen hortum felaketi, 17 kişinin ölümüne neden oldu. Ölenler arasında 2 ve 3 yaşlarında 2 bebek ile ilkyardıma giden bir polis memurunun da olduğu ifade edildi.
Ülkenin batısında yer alan Sardunya'da yüzlerce kişiyi de evsiz bırakan ve 20 bin kişiyi doğrudan etkileyen felaket nedeniyle dün olağanüstü hal ilan edildi. Arama kurtarma ekipleri neredeyse tamamı sular altına gömülen evlerde arama-kurtarma çalışmalarını zorlukla yürütebiliyor. Hortumun tetiklediği sağanak yağış ve sel yüzünden köprüler yıkıldı, araçlar ve evler sürüklendi. Sulara kapılan araçlardan birinde bir anne ile çocuğunun can verdiği açıklandı. Sürüklenen araçlarda ya da su basan evlerde başka can kayıplarının da olmasından endişe ediliyor. Adanın kuzeydoğusunda elektrik kesintilerinin yaşandığı, kara ve demiryollarında ise aksamaların olduğu aktarıldı.
"Hortumlar Türkiye'de de can yakacak"
İtalya'nın Sardunya Adası'nda meydana gelen "Kleopatra" hortumunun 17 kişinin ölümüne neden olması, Türk meteoroloji uzmanlarını da alarma geçirdi. Meteoroloji uzmanları, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde hortumların can yakmaya başlayacağını ve erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Yaklaşık 1 ay önce benzer bir hortum felaketi Muğla Sarıgerme'de yaşanmış, dev turistik tesislerin de aralarında bulunduğu onlarca bina zarar görmüş, tekneler batmıştı.
"Küresel ısınma, ortalama sıcaklığı yaklaşık 2 derece artırdı. Tropik iklim kuzeye doğru kaymaya başladı. Biz de bu iklimin etkisi altına girmeye başladık" diyen İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen şunları anlattı: "Atmosfer ısındığına göre bununla temas eden deniz yüzeyleri de ısınıyor. Yüzeyindeki su sıcaklığı da artınca hortumu oluşturan ana mekanizmanın oluşma sıklığını ve şiddeti de artırıyor. Ülkemizde Akdeniz ve Ege kıyıları ile nemin fazla olduğu Kahramanmaraş, Elazığ ile göller bölgesinde kara hortumları sıklığını ve şiddetini artıracaktır." Erken uyarının önemine dikkat çeken Meteoroloji Mühendisleri Odası eski Başkanı İsmail Küçük de "Türkiye'deki 10 radar 2 saat öncesinden hava olaylarını tahmin edebiliyor. Bu radarlar aktif olarak çalıştırılmalı ve erken uyarı sistemi etkinleştirilmeli" diye konuştu.
Sabah