21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

İlahiyat ve hukukta boş kontenjan yok

Son Güncelleme: 11 AĞUSTOS 2017 - TSİ 10:44

Üniversitelerde çok boş kontenjan kalmasına rağmen tamamı dolan bölümler de var. Dolulukta hukuk ilk, ilahiyat ikinci sırada.

Üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla geçen yıla göre, yaklaşık dört katı fazla yani 214 bin 430 boş kontenjan kaldı. Bu, eğitim çevrelerinde şaşkınlığa sebep oldu. Öte yandan adaylar tarafından tercih edilebilecek 998 bölümün (KKTC ve açıköğretim hariç) 201’i tüm kontenjanlarını doldurdu. Yüzde 100 dolan bölümlerin başında hukuk geldi. 15 bin 745 kontenjanın tümü doldu. Onu 14 bin 538 kontenjanla ilahiyat bölümleri izledi.

Bu yılki yeniliklerden biri de, ilahiyat fakültelerinin artık Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile değil, ikinci adım olan Lisans Yerleştirme Sınavları’yla (LYS) öğrenci alacak olmasıydı. Adayların tek sınav yerine üç sınava girmesi gerekti. YGS-5 puan türüyle alan ilahiyat, LYS sonrası hesaplanan TS-1 ile öğrenci kabul etti. Daha önce yapılan düzenlemeyle ek puan ön lisans programlarıyla sınırlandırıldığı için, imam hatip mezunları ilahiyatı seçtiğinde ek puan da alamadı. Buna rağmen bölümün tüm kontenjanları doldu.

YÖK: "Öğrenciler tercihte artık daha bilinçli"

Üniversite yerleştirme sonuçlarına göre boş kalan kontenjanlarla ilgili YÖK’ün yayımladığı raporda, “Sonuçlar, öğrencilerin daha bilinçli tercih yaptığını ve mezuniyet sonrasındaki istihdam imkânlarını dikkate aldıklarını göstermektedir” denildi

YÖK tarafından hazırlanan 2017 LYS yerleştirme sonuçları analiz raporu kamuoyuyla paylaşıldı. Lisans programlarına yerleşen öğrenci sayısının 422 bin 950 olduğu belirtilen raporda, “Bu sayı, geçen yıl lisans programlarına yerleştirilen öğrenci sayısı olan 423 bin 479 ile benzer düzeydedir. Devlet üniversitelerindeki lisans programlarına yerleşen öğrenci sayısı 2016 yılında 345 bin 579 iken, 2017’de 346 bin 675 olarak gerçekleşti. Bu kapsamda devlet yükseköğretim kurumlarına yerleşen lisans öğrenci sayılarında artış var” denildi. Yerleştirme sonuçlarına göre boş kalan 214 bin 430 kontenjanın 163 bin 613’ünün ön lisans programlarında, 50 bin 817’sinin ise lisans programlarında görüldüğüne işaret edilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Tercih edecek öğrenci sayısında geçtiğimiz yılla karşılaştırıldığında önemli bir değişiklik bulunmamasına ve kontenjanlarda artış olmasına rağmen boş kontenjan sayıları öğrencilerimizin daha bilinçli ve seçici bir tercih sürecinde olduğunun göstergesidir.

Diğer taraftan 2 yıldır gerek üniversitelerin ilgili verilerinin paylaşımı gerekse mezun başarıları ve programların akredite olup olmadığı bilgilerinin açıklanması, öğrencilerimize daha bilinçli tercih yapma imkânını sunmaktadır. Öğrencilerimizin artık bunlara dikkat ettiğini de gözlemlemek mutluluk vericidir.”

Taban puan doluluğu azalttı

Raporda, öğretmenlik programlarında hayata geçirilen taban puan uygulamasıyla, özellikle istihdamda güçlük yaşanan bazı programlarda doluluk oranlarında önemli azalma gözlenmesinin, eğitim fakülteleri için kalite odaklı bir kontenjan planlamasına imkân sağladığı tespiti yapıldı. Raporda, boş kontenjanlara ilişkin, “Boş kalan program kontenjanlarına bakıldığında, önemli kısmının mezuniyet sonrası istihdam endişesinin olduğu veya arz ve talep dengesinde güçlük yaşanan programlar esaslı olduğu değerlendirilmektedir” denildi.

Hürriyet, Milliyet