20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Af Örgütü'nün göç raporu: 'Batı bencilce davranıyor'

Son Güncelleme: 5 EKİM 2016 - TSİ 10:34

Uluslararası Af Örgütü, mülteci sorununda zengin ülkeleri bencillik ve sorumsuzlukla suçladı. Rapora göre Türkiye dahil on ülke yükün yarısından fazlasını üstleniyor.

Uluslararası Af Örgütü, gelişmiş ülkelere daha fazla mülteciye sahip çıkma çağrısı yaptı. Örgüt Londra'da yayımladığı raporunda 193 ülkedeki mülteci verilerini mercek altına aldı ve zengin ülkeleri mülteciler konusunda bencilce davranıp, sorumluklarından kaçmakla suçladı.

Rapora göre, sadece on ülke dünya genelindeki mültecilerin yüzde 56'sına kucak açmış durumda. Ancak bu ülkelerin -refahın göstergesi olarak kabul edilen- gayri safi yurt içi hâsılası (GSYİH) dünya geneline kıyaslandığında yüzde 2,5'in altında kalıyor. Üstelik bu ülkeler ne Avrupa Birliği ne de G7 içerisinde yer alıyor. Sınırları içinde en çok mülteci barındıran ülkelerse sırasıyla Ürdün, Türkiye ve Pakistan.

Dünyanın mültecisi sadece 10 ülkede

Rapora göre dünyadaki 21.3 milyon mültecinin yarısından fazlasını misafir eden ülkelerin başında, 2.7 milyon ile Ürdün gelirken, onu yaklaşık 2.5 milyon ile Türkiye ve 1.6 milyon ile de Pakistan izliyor.

Aynı rapora göre Lübnan’da 1.5 milyon mülteci bulunurken, kalanlara da, İran, Çad, Etiyopya, Kenya, Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ev sahipliği yapıyor.

Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, "mevcut dağılımın sürdürülebilir yanı olmadığını vurgularken, bunun, Suriye, Güney Sudan, Afganistan ya da Irak'taki savaştan kaçan milyonlarca insanı hazin ve acı bir tablo ile karşı karşıya bıraktığını" belirtti.

Shetty konuşmasında zengin ülkelere yüklendi ve "Liderlerin, dünya bankalarını kurtarıp, yeni savaş teknolojileri üretebiliyorken, neden sadece dünya nüfusunun yüzde 2,3'üne denk gelen 21 milyon mülteciyi barındıracak yer bulamadıklarını artık açıklamaları gerekiyor" ifadesini kullandı.

Nüfusa dayalı dağılım önerisi

"Küresel mülteci krizi ile mücadele: Sorumluluktan kaçmak yerine sorumlu davranmak" başlığıyla yayınlanan raporda, mülteci krizinin aşılabilmesi için öneriler de sunuluyor. Objektif kriterlere ve nüfus yoğunluğuna dayalı bir dağılımın baz alındığı çözüm önerisinde, her ülkenin GSYİH ve işsizlik oranları doğrultusunda yapılacak adil bir hesaplamayla her yıl mültecilerin yaklaşık yüzde onuna yeni bir yuva sağlanabileceği belirtildi.

İngiltere’nin bu anlamda kötü bir örnek olduğunu da belirten Salil Shetty, “İngiltere 2011’den bu yana 8 bin mülteci aldı. Çok daha küçük, İngiltere’den 10 kat küçük bir ülke olan Ürdün’de ise 655 bin Suriyeli mülteci var” diye konuştu. Raporda, olayın yardım parası göndermek olmadığına da vurgu yapılırken, “Zengin ülkeler insanları ‘orada’ tutmak için para ödeyemez” ifadesi kullanıldı ve Avrupa Birliği’nin Türkiye ile yaptığı mülteci anlaşmasına vurgu yapıldı.

Dünya Bülteni