Gaziemir'de 10 bin metreküplük nükleer kirlilik
Son Güncelleme: 4 KASIM 2013 - TSİ 10:53
İzmir Gaziemir'deki fabrikada 3 bölgede toprakta 'nükleer kirlilik' bulundu. Yeraltı sularında da ağır metal saptandı. Bölgedeki yeraltı suları çekilecek.
Gaziemir’de zehirli atıkların gömüldüğü araziye yapılan incelemeler tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Alper Baba, arazide gömülen atıkların miktarı ve oluşturduğu kirlilikle ilgili 100 sayfayı aşkın bir rapor hazırladı. Raporda, yeraltı sularında yüksek konsantrasyonlarda ağır metal (arsenik, kurşun ve çinko) tespit edildi. Atıklarda bulunan radyasyonun toprağa geçtiği kanıtlandı. Atıkları gömen Aslan Avcı Kurşun Fabrikası’na Türkiye tarihinin en büyük cezasını kesen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, 5.7 milyon TL’lik para cezasının bu rapor incelendikten sonra tehlikenin büyüklüğü göz önüne alınarak kesildiğini söyledi.
12 farklı noktada 240 metre derinlere kadar sondaj yapılarak örnekler alındı. Yeraltı suları için de her biri 20 metre derinliğinde 4 adet kuyu açıldı.
İnceleme sahasında yaklaşık 10 bin 125 metreküp atık içerikli bir kirlenme saptandı. Atıkta Europium 152 (nükleer santral ve nükleer denizaltılarda bulunan atom izotopu) ile toprakta kurşun, arsenik, çinko ve mangan gibi toksik elementler bulundu. Sahada 3 bölgede yoğun kirlilik gözlendi. Kirliliğin iki bölgeye gömülen atıklardan, bir bölgede rastgele yüzeyde depolanan atıklardan kaynaklandığı belirlendi.
TAEK Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde yapılan analizlere göre, inceleme alanında en yüksek Eu-152 (Europium - atom izotopu) değeri K-8 noktasında ölçüldü.
Atık sahası içinde ve çevresindeki sularda yüksek konsantrasyonlarda ağır metal (arsenik, kurşun ve çinko) tespit edildi. Gömülü atığın belirli kesimlerde toprağa sızdığı ve bu kısımlarda ağır metal birikimi görüldüğü de saptandı.
TAEK’te su numunelerinde yapılan analizlere göre, alandaki su kaynaklarında radyoaktif bir kirlilik gözlenmedi. Ancak yüksek konsantrasyonlara sahip arsenik, kurşun, demir ve mangan gibi elementler bulundu.
Radikal