Bilişim suçları, öncü konumunda
Son Güncelleme: 8 OCAK 2013 - TSİ 11:45
Emniyet Genel Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Dairesi Başkanı Ömer Tekeli, bilişim suçlarının genel itibariyle başka suçların öncüsü konumunda olduğunu söyledi.
Bu suçun arkasından dolandırıcılık, şantaj, fidye ve benzeri suçların işlendiğinin görüldüğünü dile getiren Tekeli, internetin her geçen gün daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmasının mağdur sayısını da artırdığını ifade etti. Siber saldırılara karşı koordinasyon ne kadar iyi ise başarının da o oranda iyi olacağını vurgulayan Tekeli, tüm kurumların bu konudaki önleyici yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi.
Bilişim Suçlarıyla Mücadele Dairesi Başkanı Ömer Tekeli, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin sorularını cevapladı. Vatandaşların yeni teknolojilere çok çabuk adapte olup yoğun ve yaygın bir şekilde kullanmaya başladıklarını anlatan Tekeli, teknolojinin yaygın olarak kullanılmaya başlamasıyla özellikle bilişim sistemlerinin kendisinin suçluların direkt hedefi haline geldiğine dikkat çekti. Bunun yanı sıra eskiden de geleneksel olarak işlenen birçok suç türünün teknolojinin araç olarak kullanımıyla birlikte işlenmeye devam ettiğini beliren Tekeli, "Yani teknoloji bazı suçların direkt amacı olarak, bazı suçlar da ise araç olarak kullanılmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak suç bu ortamlara kaymakta ya da soruşturma aşamasında delillerin yine dijital ortamlarda bulunma oranı her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda teknoloji kullanılarak işlenen suçlarla mücadele edebilmek için bizler de gelişen teknolojiye ayak uydurmak, günceli takip etmek durumundayız." dedi.
Dünyanın iletişim ve bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişme ve yeni buluşlarla küçük bir köy halini aldığını ifade eden Tekeli, iletişim ve bilişim çağının insanlara işlemlerin daha hızlı, daha kolay ve daha kısa sürede yapılması, mekâna bağımlı iş üretme zorunluluğunun kalkması ve maliyetlerin düşürülmesi gibi birçok fayda sağladığını kaydetti.
Milli Gazete