Türkiye 'çok yaşlı nüfus' toplumu haline geliyor
Son Güncelleme: 20 MART 2017 - TSİ 10:12
Türkiye’nin 2020’li yıllardan itibaren yaşlı nüfus toplumu haline geleceği belirtiliyor. Yaşlılar Haftası nedeniyle bir açıklama yapan İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Servet Arıoğul, yaşlıların hem bakım hem de sağlık açısından yüksek maliyetli sağlık harcamalarına yol açtığını belirterek, bu konuda hazırlık yapılması gerektiğini vurguladı.
Toplumlarda nüfusun yüzde 7-10’unun yaşlı olması halinde yaşlı nüfus, yüzde 10’un üstündeyse çok yaşlı nüfus olarak tanımlandığını hatırlatan Arıoğul, Türkiye’nin son 10 yıldır yaşlı nüfus statüsünde olduğunu, 2023’lü yıllardan itibaren ise çok yaşlı nüfus kapsamına gireceğini kaydetti. Arıoğul, nüfusun yüzde 4’ünden azı yaşlı ise toplumun genç, yüzde 4-7 arasındaysa olgun, yüzde 7-10 arasında ise yaşlı, yüzde 10’dan fazlasının yaşlı ise o toplumun çok yaşlı olarak sınıflandığını belirtti.
Arıoğul, Türkiye’nin son 10 yıldır yaşlı nüfus kapsamında olduğunu 2023 yılından sonra ise “çok yaşlı” sınıfına gireceği tahmininin yapıldığını vurgulayarak, toplumda yaşlıların çoğalmasının, başta sosyal güvenlik ve sağlık olmak üzere kamu harcamalarını artırıcı etkisi bulunduğunu hatırlattı. Yaşlılığın maliyeti yüksek kronik hastalıkların toplum içinde daha fazla sayıda görülmesi anlamına geldiğini belirten Arıoğul, kalp yetersizliği, kalp ritmi bozuklukları, hipertansiyon, osteoporoz, kırıklar, anemiler, böbrek vb. hastalıkların yaşlılarda birkaç kata kadar daha fazla görüldüğünü vurguladı.
Dünya