TEOG tercihi yapacaklara kontenjan ve tercih uyarıları
Son Güncelleme: 15 TEMMUZ 2016 - TSİ 11:25
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) tercih sürecinde, 1 milyon 200 bine yakın öğrenci için uyarılar yapıldı. Tercih yapacak öğrencilerden, liselerin kontenjanlarındaki artış ya da azalma ile aynı nitelikte açılan yeni okulların, taban puanları etkileyebileceğini göz önünde bulundurması istendi.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, TEOG sistemi kapsamında 8. sınıftan mezun 1 milyon 200 bin öğrenci ve ailelerine, 25 Temmuz'a kadar sürecek lise tercih sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Güngör, gençlerin ve ailelerinin lise tercihlerini yaparken rehberlik öğretmenleri ile tercih konusunda donanımlı öğretmen ve yöneticilerden oluşan, 81 ilde hizmet verecek Tercih Danışmanlığı Komisyonlarından destek alabileceklerini aktardı.
Komisyonlarda, öğrenci ve velilere, kontenjanlar, yüzdelik dilimler, öğrencinin ilgi ile yeteneği, okulun fiziki şartları, yükseköğretime geçişteki başarı durumu gibi konu başlıklarında bilgilerin verileceğini dile getiren Güngör, komisyonların nerelerde açıldığının, il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri ve mezun olunan okullardan öğrenilebileceğini söyledi.
Güngör, öğrencilerin en fazla 25 okul tercihinde bulunabileceğini hatırlatarak, tercihlerde farklı il veya ilçelerdeki okulların da seçilebileceğini ayrıca farklı okul türlerinin de tercih listesinde yer alabileceğini belirtti.
Tercih edilecek okulların önceden ziyaret edilmesini, fiziki imkanlarını, okulun eve uzaklığını, ulaşım ve yatılılık durumlarının araştırılmasını öneriyoruz. Tüm tercih listesindeki okullar, öğrencinin gidebileceği, ulaşım, yatılılık gibi konularda sorun yaşamayacağı okullar arasından sıralanmalı. Ayrıca okulların ulusal ya da uluslararası projelerdeki faaliyetleri ile yükseköğretime geçişteki başarı durumunun araştırılması da tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar."
TEOG'da tercih uyarıları
Uzmanlar, “Ne kadar iyi puan alırsanız alın, tercih hatası her şeyi değiştirebilir” diyerek, adayları bu süreçte dikkat etmeleri gerekenler konusunda uyarıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise tercihlerin sorunsuz ve doğru yapılabilmesi için kılavuz hazırladı.
“Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Sıkça Sorulan Sorular” başlığı altında, 44 soru ve cevap yer alıyor. Tercihlerin hangi adresten yapılacağından en fazla kaç okulun seçilebileceğine, açıköğretim ortaokulu öğrencilerinin tercih başvurularını nasıl yapacağına kadar birçok soru, cevaplanıyor. Tercihler, 25 Temmuz saat 17.00’ye kadar e-Okul sisteminden yapılabilecek.
Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğünden elektronik ortamda onaylatılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda tercih işlemi tamamlanacak. Aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak. Onaylanan tercih formunun iki nüshası alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak, biri okulda, diğeri velide kalacak. Onaylama bitince düzeltme yapılamayacak.
En fazla 25 okul seçilecek
Liste oluşturulurken okulların tercih kodları, öğrencinin yüzdelik dilimi, okulların kontenjan tablolarındaki yüzdelik dilimi, yerleştirmeye esas puanın dikkate alınması ve özellikle okulların kontenjan durumları ve tanıtım bilgilerinin incelemesi gerekecek.
Bu hatalara dikkat!
Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, "Tercih listesi aslında sizin girmeyi en çok istediğiniz okuldan, en az tercih ettiğiniz okula doğru sıralanır. Yüzdelik dilimindeki okulları istemediği için daha üsttekilerden tercih listesi oluşturanların yerleşme şansı olmadığından, kaydı otomatik olarak açık liseye yapılacak. Bu yüzden garantiye almak için yüzdelik diliminizden daha gerideki okullardan 4 veya 5’ini belirleyin. Aynı puandaki okullardan en iyisi evinize yakın olandır. Farklı bir ilden okul seçerken, özellikle fen ve sosyal bilimler liselerini seçenler okulun yatılı bölümü olup olmadığına bakmalı. Tabii yatılı okumayı isteyip istememek de önemli" dedi.
Ajanslar