Şeyl gazı aramaları başlıyor
Son Güncelleme: 25 AĞUSTOS 2012 - TSİ 11:29
ABD'yi ihracatçı konuma getirerek Rusya'dan daha fazla üretim yapmasını sağlayarak bu alanda çığır açan "shale (şeyl) gazı" metodu için kollar sıvandı.
Bir dünya petrol şirketi 20 yıl önce terk ettiği Türkiye'ye getiren kaya gazında ilk sondaj bu hafta başlıyor. Diyarbakır ile Batman arasında bulunan Sarıbuğday bölgesinde yapılacak Türkiye'nin ilk kaya gazı araması için 4 bin 500 metreye inilmesi hedefleniyor.
Operatörlüğü TPAO'nun yapacağı projede petrole ulaşılması durumunda rezervin yüzde 70'i TPAO'nun olacak. TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, kaya gazının özellikle ABD'de enerji oyunlarını değiştirici nitelikte olduğunu vurguladı. Uysal, "Bu yöntemle, uzun vadede dünya gaz piyasalarında ciddi fiyat değişimlerinin yaşanacağı öngörülüyor. Kaya gazında ülkemizde ciddi bir potansiyel var" dedi.
Kayaçların içindeki gazların özel bir sistemle çıkarılarak kullanılmasını sağlayan Shale gazı yöntemi, dünyada son 20 yıl içinde enerji dengelerini değiştirdi. Bundan en çok yararlanan ise ABD oldu. 1991'de 4.7 trilyon metreküp olduğu tahmin edilen ABD'deki doğalgaz rezervi, bu yöntemin keşfiyle 2001'de 5.2, 2010'da 8.2 trilyon metreküpe ulaştı. Yeni keşifler ABD'nin kullanılabilir rezervinin süresini 165'ten 630 yıla çıkardı.
ABD Enerji Bakanlığı'nın Türkiye'de ciddi bir kaya gazı potansiyeli olduğunun belirlemesinin ardından TPAO da Diyarbakır, Erzurum ve Trakya'da shale gaz-petrol baseni olduğunu belirledi. Kayalarda 20 trilyon metreküp doğalgaz ve 11 milyar varil petrol rezervi olabileceği tespit edildi.
Sabah