Ahıska Türkleri'nin 69 yıllık 'vatan hasreti'
Son Güncelleme: 15 KASIM 2013 - TSİ 11:22
SSCB döneminde 1944 yılında Orta Asya’ya sürgün edilen Ahıska Türkleri, anavatanlarına dönecekleri günün hayaliyle yaşıyor.
Bundan tam 69 yıl önce 1944'te 14 Kasımı 15 Kasıma bağlayan gece hiçbir gerekçe belirtmeksizin Sovyetler Birliği Yönetimi ansızın bir gecede resmi kayıtlara göre 126 bin Ahıska Türkünü silah zoruyla yurtlarından kopararak Orta Asya steplerine sürdü. Ahıska Türkleri 69 yıldır, vatana dönüş mücadelesi verirken yaraların sarılmasını, insanlık ayıbı olan Sürgünün acılarının en azından sona ermesini beklemekte. Tüm bu vatana dönüş mücadelesine rağmen bir türlü vatana dönemeyen Ahıska Türkleri 10 ayrı ülkede dağınık olarak yaşamlarını sürdürmekteler.
Ahıska Türkleri, 14 Kasım 1944’te, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde Stalin tarafından günümüzde Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska bölgesindeki binlerce insan, tren vagonlarına doldurularak gidecekleri yere kadar aşağı dahi inmemek koşuluyla Orta Asya’ya sürgün edilmişti. Bu yolculuk sonunda Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a yerleştirilen Ahıska Türkleri, 12 yıl süresince buralarda sıkı yönetim rejimi altında tutulmuştu.
SSCB dağıldıktan sonra arşiv kayıtları incelendiğinde, bu sürgünün, Stalin’in, Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu ortaya çıkmıştı. Günümüzde, dünya genelindeki Ahıska nüfusu yaklaşık 500 bin olarak tahmin ediliyor.
Dünya Ahıska Türkleri Birliği verilerine göre, Kazakistan’da 170 bin, Rusya’da 90 bin, Kırgızistan’da 65 bin, Ukrayna’da 10 bin, ABD’de 16 bin, Türkiye’de 40 bin Ahıska Türkü bulunuyor.