Yönetmelik bekliyor, atıklar zehir saçıyor
Son Güncelleme: 28 NİSAN 2012 - TSİ 18:08
Türkiye’de, zehirli kurşun ve fosforla üretilen 40 milyona yakın tüplü televizyon ve monitör (CRT) bulunmasına karşın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın elektronik eşya atıklarıyla ilgili yönetmeliği 2 yıldır taslak halinde beklerken yaklaşık 40 milyon olduğu tahmin edilen atıklar doğayı ve insan sağlığını tehdit ediyor.
Bakanlık söz konusu yönetmeliği 2012’nin ilk çeyreğinde yayımlamayı hedeflerken CRT tipi atık ürünlerin akü üretiminde hammadde olarak kullanılmasına izin verdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın bir soru önergesine verdiği yanıtta bakanlıkta bu konuda yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verildi. Elektronik eşyaların üretiminden nihai bertarafına kadar atık yönetiminin gerçekleştirilmesi için Çevre Bakanlığı’nda taslak bir yönetmelik hazırlandığı anımsatılan yanıtta, “2012 yılının ilk çeyreğinde bu yönetmeliğin tamamlanarak yayımlanması hedeflenmektedir” denildi.
Yanıtta Çevre Bakanlığı tarafından başlatılan CRT tipi ürünlerin geri dönüşümüne yönelik akademik çalışmalar sonucunda söz konusu atık TV ve monitörlerin atık akü geri kazanım tesislerinde yardımcı hammadde olarak kullanılmasında sakınca olmadığı kanaatine varıldığı belirtildi.
Tüplü televizyon ve monitörler yerine LCD ve LED panel teknolojisinin gelişmesiyle eski elektronik eşyaların atık sorunu her geçen gün büyüyen bir sorun haline geliyor. Türkiye’de de yaklaşık 40 milyon tüplü televizyon ve monitör bulunduğu tahmin edilirken CRT tipi ürünlerde zehirli kurşun ve fosfor gibi hem doğayı hem de insan sağlığını tehdit eden maddeler bulunması atık sorununu ikiye katlıyor.