İftar sofrasında kontrollü olun
Son Güncelleme: 6 HAZİRAN 2017 - TSİ 09:57
İftar, Ramazan ayında en çok beklenen ve en çok önem verilen öğündür. Sahur normal bir kahvaltı ya da bir akşam yemeği gibi hazırlanırken, iftar sofraları genellikle bir akşam yemeğinden çok daha büyük ve görkemli olur.
Bütün ailenin bir araya geldiği, dostlarla buluşulduğu, birbirinden çeşitli yemeklerin olduğu iftar sofralarında kontrolü kaybetmemek çok önemli.
Ramazanda uzun saatler aç kalındığı için öğün sayısı sınırlanır. Günlük ihtiyaç genelde iftar, sahur ve bir ara öğünden karşılanır.
Tansiyon yükselmesin
İftar saati geldiğinde uzun saatler boş kalmış olan mideyi doldurmak için kontrollü davranmak gerekir. Boş mideyi bir anda doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine ve mide-bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabileceği için yavaş olmanızı tavsiye ediyorum. Bunun için orucunu önce birkaç hurma veya zeytin ve 1-2 bardak suyla açtıktan sonra 10-15 dakika bekleyin. Daha sonra ılık bir çorbayla devam edebilirsiniz.
Hafif tatlı tercihi
Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.
Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine 1-2 saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları veya dondurma tüketmek daha sağlıklı olacaktır. İftarla sahur arasında günlük sıvı ihtiyacınızı tamamlamanız gerektiğini unutmayın ve belirli aralıklarla bol su tüketmeye özen gösterin.
Milliyet