7 Zilka'de 1445 | 16 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Müslüman oldukları için okullarda hakarete uğruyorlar

Son Güncelleme: 15 AĞUSTOS 2013 - TSİ 12:09

Türkiye’yi sık sık demokrasi standartlarının düşüklüğü ve temel insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle eleştiren Almanya’da da göçmenlerin rahat olmadığı ve büyük bir kesiminin dışlanmaktan şikayet ettiği ortaya çıktı.

Federal devletin Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi’nin çocuk ve gençlerin ayrımcılık ve dışlanma şikayetleri ile ilgili yaptırdığı rapor, hoşgörüsüzlüğün ne derece yaygın olduğunu gözler önüne seriyor. Dün yayınlanan ve 450 sayfayı kapsayan rapora göre Alman okullarında okuyan her dört Müslüman çocuk ve gençten biri (yüzde 25) dışlanmaktan şikayetçi. Müslüman çocuk ve gençlerden özellikle Türk ve Arap olanlar kökenleri nedeniyle küfür ve tacizlere maruz kaldıklarını belirtiyor. Veliler de çocuklarının eğitimi noktasında son derece büyük öneme sahip olan ilkokuldan sonra kaliteli okullar için tavsiye alma konusunda problem yaşadıklarını söylüyor. Veliler, çocuklarının Alman akranlarına göre daha kalitesiz okullara yönlendirilmesinden şikayetçi.

Bu arada Kloepfel Consulting kuruluşu tarafından bu yılın mayıs ile temmuz ayları arasında meslek hayatındaki 1.026 yabancı kökenli arasında yapılan bir araştırma da Almanya’da iş dünyasında da ayrımcılık ve kötü muamele sorununun devam ettiğini gösteriyor. Araştırmaya göre her on kişiden biri (yüzde 11) sık sık, neredeyse her üç kişiden biri ise (yüzde 28) zaman zaman dışlandığını ve ayrımcı muameleye maruz kaldığını düşünüyor. Her iki kişiden biri de (yüzde 49) kökeni nedeniyle düşmanca tavırlara muhatap kaldığını söylüyor. Serbest meslek sahipleri arasında dışlandığını söyleyenlerin oranı yüzde 80. İş yerinde memur olarak çalışanların da yarıya yakını (yüzde 48) kökeni nedeniyle dışlandığını ifade ediyor. İş yeri sahipleri arasında olup dışlandığını söyleyenlerin oranı yüzde 45. Her üç çalışandan biri kökeni nedeniyle kariyer ve yükselme şansının azaldığını, serbest meslek sahibi olanların ise yüzde 80´i kökeni dolayısıyla daha az iş aldığını söylüyor. En az dışlanmaya maruz kalan grup ise yönetici konumunda olanlar. Bunlar arasında dışlanmaya maruz kaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 43. Yine yabancı kökenli insanlardan üçte biri kökeni nedeniyle yükselme şansının azaldığını veya ortadan kalktığını düşünüyor. Yüzde 4 oranında bir kesim ise dışlanma nedeniyle işini kaybettiğini söylüyor. ‘Önemli derecede dışlanma yok’ diyenlerin oranı ise yüzde 12.

Millî Gazete