Dünyayı hızla tüketiyoruz!
Son Güncelleme: 21 MAYIS 2012 - TSİ 10:30
‘Yaşayan Gezegen 2012’ raporuna göre, dünyadaki insanların ortalama bir Amerikalı gibi yaşaması durumunda, doğadan taleplerin karşılanması için tam dört dünya daha gerekiyor.
İnsanlar eğer bir Türkiyeli gibi yaşasaydı o zaman da 1.5 gezegene ihtiyaç vardı. Endonezyalı gibi yaşasaydık dünyanın üçte ikisi yetecekti.
Dünyanın yenileyebileceğinden daha fazla tüketmeyi sürdürdüğünü ortaya koyan raporda, zengin ve fakir ülkelerin ‘ekolojik ayak izleri’ arasındaki farkın giderek açıldığı ve bunun felakete neden olabileceği ifade edildi.
Rapor, insanların tüketim alışkanlıkları için kaç metreküp su ya da kaç metrekare toprak parçasına ihtiyacı olduğunu gösteren ekolojik ayak izi sıralamasında, Türkiye ’nin 68. sırada olduğunu gösterdi. Rapora göre, dünyayı en çok kirleten ülkelerin başında sırasıyla Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri , Danimarka, Belçika, ABD, Avustralya, Kanada, Hollanda ve İrlanda geliyor.
Raporu hazırlayan kuruluşun Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, raporla ilgili, “Kuruluş, insani kalkınmanın sürdürülemez tüketimle bağlantısının kesilmesini, sera gazlarından kaçınılmasını ve ekosistem bütünlüğünün korunmasını öngörüyor” diye konuştu.
Çözümü “Doğayı ekonominin, iş modellerinin ve yaşam biçimlerinin merkezine oturtan daha iyi seçimler” olarak özetleyen raporda diğer bilgiler şöyle sıralandı:
* Gezegenin insanların bir yılda kullandıkları doğal kaynakları üretmesi ve karbondioksiti tutması için 1.5 yıla ihtiyaç var.
* Son 40 yılda biyolojik çeşitlilik küresel ölçekte yüzde 30 azaldı.
* Yüksek gelirli ülkelerin tüketim alışkanlıkları düşük gelirli ülkelerin neredeyse beş katı.
Radikal