Kelebek türleri azalıyor, kaçakçılara dikkat!
Son Güncelleme: 25 TEMMUZ 2013 - TSİ 10:17
Avrupa'da 200 yılda kelebek varlığı yüzde 50 azaldı. Türkiye'de ise kelebek ve tırtıl kaçakçılığı operasyonları hızlandı.
Avrupa Çevre Ajansı’nın kelebeklerle ilgili hazırladığı bir rapor için Avrupa’daki 19 ülkede ve 3 bin 500 farklı bölgede 17 kelebek türü incelendi. Araştırmaya göre kıtada son 200 yılda kelebek popülasyonu yüzde 50 azaldı. İncelenen 17 türden 10’u endemikti. 17 türün içinde 8’inin Avrupa’daki neslinin tükendiği belirlendi. 2 tür varlığını sürdürürken, 1 türün varlığını arttırdığı gözlendi. 6 türün ise durumu belli değil. Raporda kelebeklerin tarım için kullanılan böcek ilaçlarına karşı savunmasız durumda olduğu vurgulandı.
Avrupa Çevre Ajansı Direktörü Hans Brukyninck, kelebek türlerinin azalışı ile ilgili şu uyarıda bulundu: “Kelebeklerin yaşam alanları azalıyor. Bu yaşam alanlarını koruyamazsak kelebekleri sonsuza kadar kaybedebiliriz. Bu kelebek türlerinin ve başka böcek türlerinin öneminin bilincinde olmalıyız. Kelebeklerin yaptıkları tozlaşma tüm ekosistem ve tarım için çok önemli.”
Türkiye ’de ise endemik bitki ve böcek türlerinin kaçakçılığına yönelik son yıllarda artan denetimler sürüyor. Artvin ’in Yusufeli Yaylalar Köyü’nde Doğa Koruma Merkezi adına kelebek gözlemciliği yapan bir vatandaşın ihbarı üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı operasyon yaptı. Karavanla geldikleri Yusufeli’nde topladıkları yöreye özgü 682 kelebek ve 11 tırtılı yurtdışına kaçırmak isteyen İtalyan uyruklu iki kişi sınırda yakalandı. İki kaçakçıya para cezası uygulanacağı öğrenildi.
Radikal