Çocuklar tabletlere emanet
Son Güncelleme: 25 AĞUSTOS 2014 - TSİ 14:10
Tabletler, çocuklarda oyuncağın yanı sıra bakıcıların da yerini almaya başladı. Bu durum, ebeveynler için geçici bir rahatlama çözümü olsa da birçok problemi de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, tablet ile sadece izleyici konuma geçen çocukların dil gelişim bozukluğu yaşayabileceklerini belirtiyor.
Çocuk sahibi olan çiftler, heyecanın yerini zamanla kaygıya bırakabiliyor. Özellikle çocuk bakımı konusunda tecrübesiz olan ebeveynler, çocuğunun ağlaması karşısında ne yapacağını bilemiyor. Bir an önce ağlamayı dindirmek isteyen aileler, çeşitli yollara başvuruyor. Bunlardan biri de hiç şüphesiz hayatın her alanında etkili olan teknolojik cihazlar. Çocukta karşılaşılan her sorunda ortaya çıkan teknolojik aletler, çocuklara bir nevi bakıcı misyonu yüklenmesine sebep oluyor. Yaklaşık altı ay civarında oturmaya başlayan bir bebeğin önüne dokunmatik bir ekran konulduğu zaman, onu parmağı ile kontrol ettiğini anlayacağını ve bu renkli dünyada daha fazla zaman geçirmek isteyeceğini ifade eden uzmanlar, bu durumun birçok sorunu da beraberinde getirdiğini ifade ediyor. Cihazın içerisindeki renklerin, cezbedici ve sesli uyaranların bebeği ilk etapta heyecanlandırdığını belirten uzman psikolog Nesteren Gazioğlu, ebeveynlerin de tercihlerini bu ‘hesaplı dadı’dan yana kullanacağına dikkat çekiyor.
Teknolojik cihazların yoğun ve dengesiz kullanımının çocuklarda çeşitli gelişimsel sorunlara yol açtığına değinen Gazioğlu, “Tabletler ne kadar eğlenceli ya da eğitici programa sahip olursa olsun hiçbir zaman çocuğun duygusal gelişimine katkı sağlamaz. Aksine duygusal ve sosyal becerilerinin gelişmesine engel olabilir.” diyor. Dış dünya ile temastan kaçınan çocukların tablet ya da telefon karşısında daha çok vakit geçirdiğini aktaran uzman psikolog, bu durumda çocukların normal hayattaki problem çözme becerilerini de kaybettiğini aktarıyor
Uzman psikolog, “Tablet ve cihaz bağımlılığı olan çocukların aile yapılarına bakıldığında ebeveynlerden en az birinin cihaz bağımlısı olduğunu kaydeden uzman psikolog Nesteren Gazioğlu, ebeveynlerin de bu yönde çocuklarına rol model olduklarını aktarıyor. Aile içi etkileşimin ve iletişimin yerini bireysel cihazların aldığını belirten Gazioğlu, iletişimin canlı tutulması adına kullanılan cihaz sayısı ve zamanlamasının iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.