Dünya İnsani Zirvesi başladı
Son Güncelleme: 23 MAYIS 2016 - TSİ 13:06
Tarihte ilk defa yapılacak olan, küresel insani yardım sisteminin masaya yatırılacağı zirve, 60'a yakın devlet ve hükümet başkanının katılımıyla Türkiye'nin ev sahipliğinde başladı.
Birleşmiş Milletlerin (BM) düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi, Türkiye'nin ev sahipliğinde başladı. İstanbul Kongre Merkezi'nde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.
BM Dünya İnsani Zirvesi iki gün sürecek. Mevcut küresel insani sistemin karşılaştığı sınamalara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesini, ayrıca insani yardım çabalarının geleceğine ilişkin bir gündem oluşturulmasını amaçlayan zirveye Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yanı sıra çok sayıda ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılıyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder, uluslararası toplumun özellikle Suriye kökenli mülteci krizinde yetersiz kaldığını belirterek, "Avrupa'nın mülteci krizi konusunda hala ortak bir tavır belirleyememiş olmasını çok trajik buluyorum ve çok büyük bir başarısızlık olarak görüyorum. Avrupa'nın bu konuda alması gereken dersler var. Ders alabileceği ülkeler arasında 'açık kapı' politikasıyla Türkiye var. Umuyorum ki Dünya İnsani Zirvesi mülteci krizi konusunda daha iyi bir sonuca yol açacaktır. Uluslararası toplumların tutumunda çok köklü bir değişikliği de beraberinde getirecektir. Mültecilerle ilgili, olması gereken, ideal tablodan çok uzağız. Olması gereken bir paradigma değişikliğidir. Umarım bu zirve de bu paradigma değişikliğinin gelmesini sağlayacaktır." dedi.
Küresel insani eyleme bugüne kadar hiç görülmemiş şekilde ihtiyaç var” diyen BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, dünyada 130 milyon kişinin hayatta kalabilmek için yardıma muhtaç olduğunu, ihtiyaçların, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş oranda arttığını ifade etti.
Dünya İnsani Zirvesi'nde düzenlenecek oturumların gündeminin 50 farklı ülkeden 23 bin kişiyle yapılan istişareler sonucu tespit edildiğini vurgulayan Ban, şöyle devam etti:
“Dünya İnsani Zirvesi'ni bu kapsayıcı formatta düzenliyoruz. Çünkü çok önemli bir rolü var bunun. Krizlerden etkilenen insanlar insani eylem bekliyorlar. Önümüzdeki 2 gün içinde dünyadaki bütün insanlar 5 alanda kararlılık için bize bakıyorlar. Öncelikle ihtilafların çözümlenmesi için daha fazla şey yapmalıyız. Çünkü insani fonların yüzde 80’ini ihtilaflar almaktadır. Bunun için liderlik ve kararlılık gerekiyor. İkinci olarak sivillerin korunması çok önemlidir. Çünkü onlar bugüne kadar olmadığı şekilde saldırı altındadır. Bugün insan haklarını muhafaza etmenin zamanıdır. Üçüncü olarak, hiç kimseyi geride bırakmamalıyız. 2020 yılına kadar, kendi ülkesinde yerinden edilmiş insanlara çözüm bulalım ve nihayet bu insanlara uzun vadeli ve daha iyi fonlar tahsis edelim. Artık daha fazla örgüt ortak önceliklere dayalı olarak birlikte çalışmalı ve kriz içindeki milyonlarca insanın ihtiyacına cevap vermelidir. Aynı zamanda insani yardım fonlarındaki uçurumu kapatmalıyız.”
AA